Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таяни: Румъния и България в Шенген по време на румънското председателство

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни говори по време на официалната церемония по откриването на председателството на Румъния в Съвета на Европейския съюз в Букурещ
Снимка: БТА

На церемонията в букурещката зала Атенеум по повод началото на румънското председателство на ЕС председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази надежда, че Румъния и България ще бъдат приети в Шенгенското пространство по време на румънското председателство, предаде БТА.

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също каза по време на церемонията, че Румъния трябва да се присъедини към Шенгенската зона, допълва РИА Новости.

"Мястото на Румъния е в Шенген. Пред Европейския парламент защитих идеята Румъния да стане част от Шенгенската зона и си оставам предан на тази идея. Румъния трябва да стане част от Шенген", каза Юнкер.

В Шенгенската зона влизат 22 страни от 28 страни от ЕС. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в Шенген. Румъния, България и Хърватия са на пътя на присъединяването към зоната.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна