Eмисия новини
от 12.00 часа

Президентът на Бразилия пуска сливането на „Ембраер“ и „Боинг“

Жаир Болсонаро
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският президент Жаир Болсонаро каза, че няма да се противопостави на сливането между бразилския авиоконструктор „Ембраер“ и американския гигант „Боинг“, предаде БТА.

Болсонаро реши по време на заседание на правителството да даде зелена светлина на този проект на стойност 5,2 милиарда долара. До неотдавна той все още имаше резерви към него.

Президентът беше информиран, че различните сценарии са били разгледани внимателно и че финалното предложение запазва суверенитета и защитава националните интереси на Бразилия. В този контекст правото на вето няма да бъде упражнявано, се казва в изявление на бразилското президентство.

„Ясно е, че суверенитетът и националните интереси са запазени“, подчерта Болсонаро в туит.

Двете компании се поздравиха след тази новина. В съвместно изявление „Ембраер“ и „Боинг“ приветстваха съгласието на бразилското правителство за това стратегическо асоцииране, което ще позволи на двете компании да стимулират своето развитие на световните авиопазари.

„Ембраер“ е производител на самолети №3 в света с близо 6 милиарда долара приходи и 16 000 служители, беше приватизиран през 1994 г. Компанията произвежда граждански, военни и бизнес самолети.

Споразумението предвижда „Боинг“ да поеме контрола върху „гражданските“ дейности на „Ембраер“ за $4,2 млрд., което ще му позволи да контролира 80 процента от капитала на новата група. Останалите 20 процента ще бъдат контролирани от бразилската компания.

Военните самолети бяха изключени от споразумението заради противопоставянето на правителството да отстъпи на чужда сила активи в сектора на националнатаОще от

Обща стачка и протести в Бразилия

публикувано на 15.06.19 в 09:57

Обща стачка парализира Аржентина

публикувано на 30.05.19 в 10:59