Eмисия новини
от 12.00 часа

Акционер съди компанията-майка на Google за изплащане на обезщетение на бивш шеф, обвинен в сексуален тормоз

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Акционер е подал съдебна жалба срещу Alphabet Inc., която е компанията-майка на Google, отнасяща се до изплащане на обезщетение от 90 милиона долара на бившия шеф на операционната система Android Анди Рубин, който напусна компанията след обвинение в сексуално нарушение.

Искът, подаден от акционера Джеймс Мартин, твърди, че Alphabet не е изпълнила задълженията си пред акционерите, опитвайки се да прикрие неправомерното поведение.

Анди Рубин напусна компанията през 2014-а година, получавайки обезщетение от 90 млн. долара, като през миналия октомври вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Google е намерил твърденията за сексуални нарушения за достоверни, но въпреки това ги е държал в тайна. "Таймс" също така посочи, че и друг висш ръководител е получил обезщетение за милиони, след като и той е бил обвинен в сексуално неправомерно поведение, докато още един от топ представителите на компанията, забъркан в подобна афера, дори е запазил високоплатената си работа.

Разкритията разстроиха мнозина служители на Google, а хиляди от тях излязоха на протест по цял свят на 1-ви ноември миналата година в отговор на информациите за сексуален тормоз на работното място.


Още от

Фейсбук представя своя криптовалута

публикувано на 18.06.19 в 09:39