Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранен печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският  "Фигаро" акцентира на изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо за Сирия, който потвърди, че изтеглянето на американските сили от Сирия ще се състои и отрече каквито и да било противоречия в стратегията на Тръмп за Близкия изток.

Турция, която смята кюрдските бойци за терористи поради връзките им с ПКК, отново заплаши с офанзива в Северна Сирия, пише "Монд", цитирайки турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турция е поела ангажимент след изтеглянето на САЩ да унищожи останките от Ислямска държава в Сирия, но някои експерти се съмняват в способността й да води тази битка без пълното сътрудничество на Русия, отбелязва изданието.

Държавната дума започна новата си сесия, като придвижи стари абсурдни инициативи, отбелязва "Ведомости" и коментира законопроекти, предвиждащи административни наказания за умишлено медийно разпространение на лъжливи новини и информация, изразяваща в неприлична форма неуважение към обществото, държавата и държавните органи.

Поправките предвиждат разпространението на фалшиви новини, които застрашават живота и здравето на хората или обществения ред, да се наказва с глоби - за граждани до 5000 рубли, за длъжностни лица - 50 000, юридически лица - 1 млн.рубли, а сайтовете, публикували фейкове, да се блокират без съд с решение на прокуратурата.

Публично проявеното в неприлична форма неуважение към държавата ще се счита като дребното хулиганство, а нарушителите ще наказват с глоби до 5000 рубли или арест до 15 денонощия, а сайтовете да се блокират по същата схема.

Измамни и опасни сайтове ще може вече да блокира и руската Централна банка. Законопроектът може да бъде приет още тази пролет, пише "Комерсант".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени