Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов за Закона за горивата: Някой установи, че собствениците на малки бензиностанции ще пострадат

Снимка: Таня Харизанова

Законът за горивата е пример за завладяна държава и директен лобизъм без правила. Наистина е шокиращо, че този закон стигна дотук. Много дребни собственици още от първия ден казаха, че това не е редно и води до по-голяма монополизация на пазара. Такъв коментар направи за БНР Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни искането на Министерството на икономиката за отлагане на закона няколко дни преди той да влезе в сила:

„Не забравяйте, че този закон влезе в директно в парламента и не мина през съгласуване. Изведнъж очевидно някой установи, че в крайна сметка има много малки собственици на бензиностанции, които наистина ще пострадат. Най-вероятно друг се е сетил, че когато имаш закон, който ограничава конкуренцията, в крайна сметка и цените ще се качат. В момента сме в добра международна конюнктура, но тя няма да трае вечно. В момента, в който тенденцията се обърне и при приемането на този закон, няма за никой да е изненада, че цените ще продължат да се качват, което пък ще лиши, от друга страна, правителството от възможността например да увеличи допълнително акциза“.

Разделението на работодателските организации, според Стефанов, се дължи на проблема с представителността. В предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ той подчерта:

„Те са, общо взето, около един-единствен бизнес, обикновено концентрирани, и защитават интересите на този бизнес. Затова има такова разделение, тъй като на практика се сблъскват конкретни бизнес интереси“.

Стефанов коментира, че енергийната борса е прозрачен инструмент, въпреки възможностите да бъде манипулирана, и не бива да бъде унищожаван:

„Вицепремиерът Дончев реагира много правилно, като каза: Нека ги видим тези предприятия, да дадат конкретни разчети“, защото конкретните примери, които видяхме, са, че очевидно няма някаква масовост“.

Експертът подчерта, че през януари е нормално да има завишено търсене на електроенергия, както и че цената ѝ се повишава.

„Не е вярно, че цели сектори ще повишат цените си. Разбира се, на някакви продукти, които са бързооборотни, като например на хляба, може да се покачат, но това също ще бъде временно“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени