Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Запасите за отопление на училището в Трекляно са на привършване

Трекляно училище
Снимка: Кирил Фалин

Осигурените през есента около 20 куб. метра дърва за отоплението на училището в община Трекляно са на свършване и спешно трябва да се осигурят поне още 10 кубика, иначе ще трябва да се обяви дървена ваканция, каза директорът Младен Джамбазки.

Училището не разполага със средства, натрупало е около 11 хиляди задължения – от областната администрация в Кюстендил обещали съдействие, но засега проблемът не се решава, добави той.
Последните дни температурите в Треклянско паднали до -18 градуса. В класните стаи на училището и в общежитието се палят всяка сутрин 12 печки на твърдо гориво.

Ако не се докарат дърва, ще трябва да се включват електрически уреди за отопление, а инсталацията в сградата е стара и няма да издържи, казва директорът Младен Джамбазки:

“Ние нямаме средства, ние имаме три камиона неплатени. Това, което досега сме взели, дърва, те не са платени на частен бизнес. И човекът казва: "Аз ще ви докарам, но си платете другите, предишните дърва". Ние нямаме, имаме за общежитията малко. Много се притеснявам, че ще обявим дървена ваканция“.

В училището, в което учат 34 деца от първи до осми клас в смесени паралелки, не могат да увеличат заплатите заради финансовия колапс, в който се намират от месеци. “На учителите не мога, вчера само вдигнах заплатите, минималните, на 560 лева – на чистачките, на готвачките, а на учителите – нищо. Имаме лекторски от миналата година, имаме такива обезщетения на съкратени учители и чистачки, които се пенсионираха, но нищо не се изплаща“, посочи още Джамбазки. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна