Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша арестува китайски служител на "Хуавей" и местен киберспец за шпионаж

| обновено на 11.01.19 в 17:37
Централата на полската служба за национална сигурност

Полша арестува китайски служител на „Хуавей“ и полски киберспециалист по подозрения в шпионаж, съобщи днес държавната агенция ПАП, предаде Ройтерс.

Полската обществена телевизия добави, че службата за национална сигурност е претърсила офиси на „Хуавей“ в страната, както и местния клон на телекома „Ориндж“.

„Китайският гражданин е бизнесмен, работещ за голяма компания в електрониката… полякът е известен в среди, свързани с кибер бизнеса“, заявил Мачей Вашик, зам.-шеф на полската служба за сигурност през ПАП.

Двамата остават в ареста за 3 месеца, посочва ПАП, цитирайки говорител на спецслужбите.

Обществената телевизия съобщи, че задържаният поляк е бивш агент на службата за вътрешна сигурност. 

Според медийни твърдения задържаният китаец е шеф на клона на „Хуавей“ в Полша.

Китай придава „голяма важност на задържането“ на негов гражданин в Полша по обвинение в шпионаж, заяви представителка на китайското посолство във Варшава, предаде БТА. Тя каза, че представители на посолството са се срещнали със служители в полското външно министерство, за да обсъдят случая, съобщи Асошиейтед прес.

Представителката на китайското посолство каза, че Китай призовава Полша да го „информира за ситуацията по случая и възможно най-скоро да уреди консулско посещение“.

Ройтерс посочва, че арестите задълбочават интригата, свързана с критики на Запада срещу дейността на големия китайски производител на смартфони и телекомуникационно оборудване.

US разузнавателни агенции твърдят, че „Хуавей“ е свързана с китайското правителство и оборудването ѝ може да има „задни вратички“ за използване от държавни шпиони.

След критиките от САЩ редица западни страни и компании започнаха анализи, с цел да решат дали да позволят използването на оборудване на „Хуавей“ в телекомуникационните им мрежи.

През декември канадските власти арестуваха по искане на САЩ висшата служителка на китайския телеком „Хуавей“ Мън Ванчжоу. Задържането ѝ е в рамките на разследване за нарушаване на американски търговски санкции. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!