Eмисия новини
от 22.00 часа

От "Амалипе" поискаха Каракачанов да се извини за думите си във Войводиново

Организацията и кметът на Златарица в спор за сурвакането на вицепремиера от деца

| обновено на 11.01.19 в 14:19

Центърът за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ поиска вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов да се извини за думите си в пловдивското село Войводиново, че циганите са станали нагли.

От „Амалипе“ няма да заведат във военното министерство децата от град Златарица, които беше предвидено за сурвакат за Василица Каракачанов.

Децата ще отидат и ще рецитират „Аз съм българче“, каза обаче пред БНР кметът на Златарица Пенчо Чанев.  

„Против насилието сме, но държавните мъже трябва да се изказват премерено, посочи председателят на „Амалипе“ Деян Колев.

 „Г-н Каракачанов като политик трябва да даде заден ход. В крайна сметка такива изказвания не трябва да се правят за цялата общност. Отговорността, както и моралните характеристики са индивидуални и се отнасят към отделната личност. Не могат да бъдат отнесени към цяла група“, каза той.

Ромската организация няма да спази петгодишната традиция да заведе деца за Василица да сурвакат във военното министерство, отбеляза Деян Колев.

„Ние не бихме рискували деца да сурвакат вицепремиера, след като е обидил цялата общност. Сигурен съм, че и част от децата се чувстват обидени, объркани“.

На свой ред обиден от реакцията на „Амалипе“ се почувства кметът на Златарица Пенчо Чанев от ВМРО.

„Не това е начина да се защитиш. Гледайки действията на „Амалипе“, се замислям, че наистина министър Каракачанов е бил прав“.

Кметът Чанев ще заведе деветте деца - българчета, роми, власи и турци, от средното училище „Св. св. Кирил и Методий“ от Златарица да сурвакат във военното министерство.

„Децата в Златарица се подготвяха и те са далеч от политиката. Възпитаваме ги в училището в Златарица на родолюбие, на толерантност, на себеуважение и най-вече да бъдат добри български граждани“, посочи още градоначалникът.

Още от