Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативна българска компания чака пет патента за лекарствени молекули

Eдна българска компания проправя успешно своя път в изключително интересната област на откриването на нови лекарствени молекули. Съвсем закономерно дейността й не остава незабелязана и тя печели отличието "Иновативно новостартирало предприятие" за 2018 година. Димитър Димитров от Micar Innovation обясни пред Радио София, че в процесът на разработване на една нова молекула започва "от нулата" и стига до предклинични изследвания. След изчистване на токсичността и проявяване на полезното действие при определено заболяване се стига и до лицензиране на новата молекула.


Димитър всъщност е астроном по образование. Дълги години развива собствена IT компания. Преди три години решават заедно със свой колега от университета, също астроном, но натрупал много опит в областта на химическите изследвания, да предприемат бизнес начинание, използвайки познанията си в IT и биотехнологиите. Така се стига до създаването на иновативна платформа, която изчислява възможностите за създаване на конкретна молекула, която се свързва с мутирал ген от дадено заболяване, за да отключи и да го превърне в нормален ген. Колкото по-малка е молекулата, толкова по-добре тя изпълнява ролята на точен ключ, тъй като се свързва само с точния мутирал ген, а не с още няколко други. Колкото по-точна е молекулата, толкова по-ниска е и нейната токсичност. Не винаги при това намаляване на молекулата, тя се оказва достатъчно ефикасна. Поради това се налагат голям брой изследвания и изчисления до достигане на оптималния вариант.

Иновативната българската компания вече разполага с пет молекули, които са в готовност за патентоване, а още пет други са в процес на развитие. Разработките са предназначени за терапия при хронична болка, рак на панкреаса и мелазма. В България все още няма сертифицирана лаборатория за предклинични изследвания, която да одобрява създадените нови молекули. Затова и Micar Innovation инициира създаването на предклинична компания, която да може да извършва тези изследвания не само за страната ни, но и да работи аутсорсинг партньор за чужди компании.


Според анализ, публикуван в списание Nature, създаването на нова лекарствена молекула отнема от 3 до 4 години, а разходите за това възлизат на около 380 милиона евро. През последните четири години обаче бурното навлизане на информационните технологии във всички сфери води до съществено намаляване на времето и на разходите.   

Micar Innovation е намерила ниша в търсенето и доказването на фармацевтичен потенциал на нови молекули за голям клас болести (нервна, сърдечно-съдова система, кожни, онкологични заболявания, редки болести). Бизнес моделът се основава на лицензиране на интелектуалната собственост на фирмата към търговски партньори (фармацевтични компании) и на създаването на нови дружества (spin-offs, които развиват молекулите до лекарства).

Фирмата е интердисциплинарна, като комбинира биотехнологии и ИТ. Скринингът за нови молекули се основава на Structure based in-silico search т.е. с помощта на изкуствен интелект и молекулярни познания за структурата на молекулите се търсят потенциални кандидати за конкретни заболявания в специализирани бази данни от над 800 млн.

Повече подробности за дейността на компанията и иновативния й подход чуйте в интервюто на Лили Големинова с Димитър Димитров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна