Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов иска от шефа на ЕП пакетът "Мобилност" да бъде оставен за следващия Европарламент

Омбудсманът Манолова пише до еврошефове със същото искане

| обновено на 11.01.19 в 13:11
Премиерът Бойко Борисов
Снимка: БТА

Министър-председателят Бойко Борисов обсъди развитието на ситуацията около пакета „Мобилност 1“ с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни в телефонен разговор днес, съобщи правителствената пресслужба.  

Предвид последното гласуване на текстовете по пакета в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, на което два от трите доклада по пакета бяха отхвърлени, българският премиер настоя пред Таяни да бъде обмислена възможността темата да бъде оставена за разглеждане от следващия парламент след евроизборите.

Борисов определи като странен казуса, че има политическо споразумение между ръководителите на различните парламентарни групи в транспортната комисия, че трите доклада по пакета „Мобилност 1“ са неразделна част един от друг, но в същото време няма логика отхвърлените доклади да влязат за гласуване в пленарна зала.

„Два пъти транспортната комисия и един път в пленарна зала евродепутатите отхвърлят спорните доклади по пакета „Мобилност 1“ и с това показват, че текстовете са небалансирани и предизвикват недоволство както у тях, така и у редица страни-членки на ЕС“, подчертал Борисов.

За да изрази всички резерви по отхвърлените доклади по пакета „Мобилност 1“ и процедурите по гласуването им в пленарна зала на Европарламента, премиерът Борисов изпраща в Брюксел министъра на транспорта съобщенията Росен Желязков. Той ще представи всички аргументи на страната ни по темата на среща с Таяни. На нея Желязков още веднъж ще представи идеята на България разглеждането на пакета „Мобилност 1“ да бъде оставено на следващия Европейски парламент.

Поправките в пакета „Мобилност 1“, известен като плана „Макрон“, да не бъдат гласувани от настоящия състав на Европейския парламент с оглед изтичащия му мандат. Това поиска и омбудсманът Мая Манолова  в писма до председателите на Европейската комисия и на европарламента – Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни. Според Манолова, която търси съдействие по казуса и от Европейския омбудсман Емили О‘Райли, измененията ще нанесат тежък удар на българските превозвачи и ще засегнат над 150 000 шофьори и техните семейства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна