Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ексдепутатът Живко Мартинов отива на съд за „Суджукгейт“

Разследванията срещу депутатите Живко Мартинов и Димитър Аврамов са на финала си

Бившият депутат от ГЕРБ Живко Мартинов
Снимка: БГНЕС

Специализираната прокуратура обяви днес, че разследванията срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов и настоящия народен представител от ДПС Димитър Аврамов приключват. В най-кратки срокове обвинителните актове срещу двамата ще бъдат внесени в съда, уточняват от държавното обвинение.

Мартинов е със прецизирано обвинение за изнудване със закана. Той стана ексдепутат след като стана ясно, че през 2012-та година е поискал от името на премиера Борисов от добрички бизнесмен 4 тона суджук по специална рецепта.

Днес от спецобвинението цитираха и реплики, с които станалият известен като „Живко Суджука“ политик притискал своя съгражданин:

„Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Ще ти изпратя данъчните. Когато реша, ще те вкарам в ареста. Нали си знаеш урока? Гледай да не стане грешка със суджука, защото ако не му хареса, си свършил“.

Живко Мартинов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева. На съд той ще отиде с бивша шефка на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич, ексначалник на местната полиция и с хотелиер.

Преди да влезе в парламента с листата на ДПС, Димитър Аврамов беше депутат от ГЕРБ. И той се разследва за случай от 2012-та година за търговия с влияние - поискал пари срещу обещание да уреди със субсидия арендатор от Монтанско.

Делата ще се гледат в Специализирания наказателен съд.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени