Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи донори "за" Брекзит прогнозират оставане на Великобритания в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от най-големите донори на кампанията, подкрепила излизането на Великобритания от ЕС, сега смятат, че правителството в крайна сметка ще се откаже от Брекзит, предаде Ройтерс.

Милиардерът Питър Харгрийвс – вторият по големина дарител на кампанията, и дългогодишният мениджър на хеджфонд Криспин Оди заявиха пред агенцията, че очакват Великобритания да остане в ЕС, въпреки че каузата им победи на референдума през 2016 г.

„Тотално съм отчаян. Не мисля, че Брекзит ще се случи“, заяви Харгрийвс (72 г.) – един от най-богатите във Великобритания и дарил 3,2 млн. паунда ($4 млн.) на кампанията за напускане на Евросъюза.

Оди, който дари 870 000 паунда, каза, че не вярва във възможността да има втори референдум, и вече не е убеден, че ще има Брекзит. „Според мен няма да се случи. Не виждам как ще стане при тази конфигурация на парламента“, добави той.

Брекзит може да няма, ако британският парламент отхвърли идната седмица споразумението с ЕС, постигнато от министър-председателката Тереза Мей, заяви външният министър Джереми Хънт, цитиран от Ройтерс.

Ако предложената от Мей сделка бъде отхвърлена, има реален шанс да настъпи „парализа на Брекзит“, която да наложи Великобритания да се откаже от планираното излизане от Европейския съюз, каза Хънт. Британският парламент няма да допусне Брекзит без споразумение, добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна