Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да сме успешни благодарността трябва да стане наш стил и начин на живот

Снимка: bnt.bg
На Международния ден на думичката „благодаря“ гост в студиото на „Нашият ден“ е позитивният психолог Деница Андонова. С нея коментираме темите: каръци ли са българите, доколко Марко Тотев е българско явление и защо е добре да сме благодарни и оптимисти.
„Дали се усещаме каръци или не, всъщност, е въпрос на светоусещане – казва Деница Андонова и продължава, че случки от рода на това да изтеглиш нежелан въпрос на изпит или да ти се падне непечеливш фиш от лотарията не би трябвало да стават повод да мислим, че животът ни е провален“. Като професионален психолог тя смята, че българите не се отличават с особена оптимистична нагласа към света. Според нея има нещо много специфично в българския оптимизъм: ако нещо ни се случи и то е успех, ние сме убедени, че това се дължи на нас, на нашите способности, нашите усилия и на нашият гений във всяко едно отношение, но ако ни се случи нещо, което не е успешно, то тогава то се дължи, на лош късмет, къръщина и т.н.
Всъщност благодарността не е просто възпитание - да кажеш на някого благодаря, когато ти е отворил вратата или ти е подал палтото. Благодарността е философска нагласа, а дори и стил и начин на живот.
От гледна точка на позитивната психология, която дава много инструменти, с които човек да подсилва своите положителни страни, благодарността е един от онези 24 инструмента, които Селиман, бащата на позитивната психология, дефинира. Как да използваме най-ефективно този инструмент, за да направим живота си по-добър, можете да научите от разговора с позитивния психолог Деница Андонова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна