Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подводният електроповод между Европа и Азия е на стартова позиция

Маршрутът на бъдещата "електрическа магистрала" Азия-Европа.
Снимка: EuroAsia Interconnector Ltd

В решителен етап на реализация навлиза един от най-мащабните енергийни инфраструктурни проекти в Източното Средиземноморие – първият подводен електроповод, който ще свърже Европа и Азия. Започва процесът за избор на доставчици за неговата първа фаза на стойност 3.5 млрд. евро.

Тръжните документи за четири договора за проектирането и изграждането на т. нар. „Евро Азия Интерконектор” (EuroAsia Interconnector) бяха публикувани в четвъртък в Официалния вестник на ЕС. С дължина от 1518 км, основната част от която ще минава под вода, EuroAsia Interconnector ще свърже националните електропреносни мрежи на Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит). Така ще се създаде надежден енергиен мост между двата континента Азия и Европа, позволяващ двупосочен трансфер на електроенергия. Бъдещата „електрическа магистрала“, както я нарече Европейската комисия, е определена за европейски „проект от общ интерес”.

С бюджет от 3.5 млрд. евро първата фаза на проекта включва полагане на подводни и сухопътни кабели и изграждане на четири конверторни станции. След завършването на този етап капацитетът на електропровода ще бъде 1000 мегавата, а през втората фаза той ще бъде повишен до 2000 мегавата.

Интерес за участие в търга за изграждането на електрическата връзка са проявили всички основни производители в сектора и всички водещи фирми за полагане на кабели, посочиха в специално съобщение от компанията EuroAsia Interconnector Ltd, която осъществява проекта.

Това е първият подобен трансграничен коридор за пренос на електроенергия между перспективното с газовите си залежи Източно Средиземноморие и Европа и най-големият електроенергиен инфраструктурен проект в Европа в момента.

За Кипър бъдещият електропровод е много важен, защото ще сложи край на енергийната изолация на острова. Страната е последният член на Европейския съюз без никакви електро- или газова връзка към континента.

В процес на разработка е и още един междуконтинентален подводен електропровод като част от новата средиземноморска енергийна мрежа - електрическата връзка EuroAfrica Interconnector ще свърже Египет, Кипър и Гърция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени