Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забавяне на растежа на британската икономика през трите месеца до ноември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на Великобритания се забави очаквано през трите месеца до края на ноември, тъй като промишленото производство се сви за пети пореден месец в резултат на негативния ефект от глобалното търговско напрежение и витаещата несигурност около процеса на Брекзит, показват данни на официалната британска статистика ONS.

В същото време растежът само в рамките на ноември се подобри за втори пореден месец благодарение на подем в сферата на услугите и в строителството.

Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се повиши през ноември с 0,2% спрямо октомври, когато нарасна с 0,1% и след стагнация през септември, но за трите месеца до края на ноември растежът на БВП се забави до 0,3% спрямо периода август- октомври, когато британската икономика нарасна с 0,4 на сто и след доста по-добра експанзия от 0,6% през третото тримесечие.

В рамките на ноември обаче индустриалното производство се понижи с 0,3% на месечна база и с 1,5% спрямо година по-рано, отбелязвайки най-солиден спад от август 2013-а година. Промишленото производство се понижи с 0,9%, тъй като автомобилната индустрия се сви с 0,4%, влошавайки се за пети пореден месец. За последно подобен траен спад на промишленото производство беше регистриран в края на 2008-а и началото на 2009-а година, когато британската икономика навлезе в рецесия.

В сферата на услугите беше отчетено повишение през ноември с 0,3% след растеж с 0,2% през октомври, като за трите месеца до края на ноември производството в сектора на услугите се увеличи с 0,3% след аналогичен растеж през периода август - октомври. По този начин сферата на услугите добави 0,24 процентни пункта към общия икономически растеж в рамките на трите месеца до ноември включително.

Строителството пък нарасна през ноември с 0,6% на месечна база, докато експанзията в строителния сектор се ускори за трите месеца до края на ноември до 2,1% от 1,6% през предходните три месеца, допринасяйки с 0,13 проценти пункта към растежа на британската икономика през отчетния тримесечен период.

Данните на ONS са факт само дни преди ключовото гласуване в британския парламент на предложената от премиера Тереза Мей и одобрена от ЕС сделка за Брекзит (на 15-и януари), която обаче рискува да не намери подкрепата на мнозинството депутати. Несигурността около процеса на Брекзит е един от водещите фактори за забавянето на британския икономически растеж, тъй като липсата на яснота относно бъдещите отношения между Великобритания и ЕС води до влошаване на икономическите перспективи, вреди на бизнес инвестициите и на потребителските нагласи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна