Eмисия новини
от 15.00 часа

Условни присъди за гинеколози за смърт на родилка и бебето ѝ

| обновено на 11.01.19 в 16:37

Условни присъди получиха двама лекари-гинеколози от областната болница в Габрово за причиняване на смъртта на родилка и бебето ѝ поради немарливост през есента на 2013 г.

Повече от пет години след трагедията, сполетяла семейството на 30-годишната Десислава Манолова, Габровският окръжен съд определи на двамата лекари условни наказания от по три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. Медиците бяха лишени и от лекарски права за 3 години.

Съдът намери, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, подсъдимите са причинили фаталния край на родилката и бебето и, което умира в габровската болница часове след раждането, заради поглъщане на околоплодни води в утробата.

Майката развива сепсис и в тежко състояние е транспортирана в Университетската болница в Плевен, където дни след това издъхва. Кръвната инфекция е причинена от стафилокок, за който съдебномедицинските експертизи по делото не са категорични откъде е попаднал в организма и, тъй като не е открит в отделението.

Затова и тогавашният началник на Акушеро-гинекологията д-р Димитър Ангелов пледира, че няма вина за фаталния край на родилката. Той е категоричен, че не е нарушил правилата за добра медицинска практика, което да е в пряка връзка с настъпилия фатален край за бебето и майката Десислава. Тя постъпила в 9-ия месец в областната болница в Габрово след преносване, насочена от гинеколога, следил бременността и, която преминавала нормално и спокойно.

Лекарите се усъмняват, че терминът и не е определен точно. Две седмици след престоя и в болницата, родилката вдига температура 39,5 градуса.

Вечерта на смяна е началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Димитър Ангелов. Твърди, че я е прегледал два пъти същата нощ, предположил, че повишената температура е оттока, който имала на ръката. След консултация и съмнения за пневмония, окончателно решил да се предприеме секцио, но застъпилата на смяна сутринта д-р Севдалина Колева не спазила нареждането за извършване на оперативно родоразрешение.

Д-р Колева днес отказа да коментира, но от показанията и става ясно, че раждането вече било започнало по естествен път, а операцията криела опасност, заради високата температура, която развивала родилката. 

Родителите на Десислава Манолова и съпруга и, които са частни обвинители, и са завели отделно гражданско дело за неимуществени вреди, са убедени, че двамата лекари са виновни. Те днес не бяха в залата. Техният адвокат Радка Балтова каза, че предстои да решат дали ще обжалват присъдите

Прокуратурата, която поиска ефективна присъда за бившия началник на Акушеро-гинекологичното отделение, ще протестира присъдата.

Преди произнасянето днес лекарите веднъж вече бяха признати за виновни - през 2016 Окръжният съд даде ефективно наказание за д-р Димитър Ангелов и условно за лекарката, водила раждането. Тогава Великотърновският Апелативен съд отмени присъдите и върна делото на Прокуратурата за ново разглеждане.

Още от

Отмъкнаха 840 шоколада от ТИР

публикувано на 24.06.19 в 11:07