Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Киряков: Няма изненади в политическите позиции в началото на парламентарния сезон

Политологът Георги Киряков
Снимка: Мария Христова



Няма никаква изненада в нито едно от политическите изказавния на политическите лидери и в политическите декларации, коментира началото на новия парламентарен сезон политологът Георги Киряков в предаването "Хоризонт за вас".

"Потвърдиха се всички досегашни позиции и позиционирания - партийни и политически и от края на миналата година, и в началото на новия парламентарен сезон. Т.е. това, което наблюдавахме през миналата година, ще наблюдаваме и до изборите за Европейски парламент през тази година. Единственото, което ми направи впечатление е, че Корнелия Нинова не се обърна към парламента и към представителите в парламента, а се обърна към българския народ като цяло. Т.е. ясна заявка, че те ще водят политическата борба не в рамките на парламента като парламентарна опозиция, а като опозиция извън парламента, сред българските граждани, линия, която те така или иначе следват от изминалия парламентарен сезон".

Според него всички тези изказавния за единение, за екшън планове, надпартийни решения и политики са меко казано популистки и са "извън демократичния начин на мислене, извън демократичното действие като цяло".

Нормално е в изборна година това  да бъде дебатът между политическите сили и той няма да е между политическите сили, той ще е фиктивно между тях, но всъщност всички обръщения ще бъдат към гласоподавателите на отделните формирования, смята Киряков.

"Ще се търси отново междуинституционална битка, която се води вече, между Министерски съвет и лично между Бойко Борисов в лицето на Цветан Цветанов, защото Бойко Борисов не влиза в такива битки, и президента", предвижда политологът.

"Много важно е и трябва да се проследи внимателно от хората промяната на изборното законодателство, нещо, за което Цветан Цветанов ясно намекна, че ще има такова. Въпросът е какво точно ще се промени. И втората сюжетна линия, която също трябва да се следи, е тази продължаваща битка за влияние върху сърцата и умовете на българските избиратели, не само на партийните активисти и симпатизанти между президента Радев и министър-председателя Бойко Борисов. Този сюжет ще продължи да доминира политическия живот в страната. С една цел - и тази цел от страна на президента Радев е да ерозира до такава степен подкрепата на ГЕРБ, че тази подкрепа да падне под подкрепата на БСП, защото такава предизборна, изборна и следизборна ситуация ще се търси от страна на БСП".

Според  Георги Киряков "патриотите заради случая във Войводиново стоят добре, но за съжаление или за радост, това помпа и самочувствието им, и електоралните им възможности до степен, че те могат да  калкулират сериозен изборен резултат по време на европейските избори, ако продължи това етническо напрежение и ако патриотичните теми продължат да доминират политическия дебат в България".

"ГЕРБ е голямото дясно в България. Има едно друго, по-малко дясно в България, автентично така наречено или класическо, старото дясно, което от доста години прави едни и същи грешки и заради тях винаги калкулира един и същи резултат и той винаги е негативен, трагичен за тях. Дали и сега ще се стигне до същото нещо, предстои да видим, но индикациите, че ще се стигне до там, че старата десница да се явява не с един обединен проект, а с няколко проекта на принципа "понеже вие не ни искате, ние ще си направим собствена организация, собствено обединение, собствена коалиция и ще играем срещу вас". Това винаги е било в тяхна вреда", прогнозира още политологът.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени