Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Укрепват покрива на „Царските конюшни“ със 130 000 лв.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов проверява работата по аварийното укрепване на „Царските конюшни“ в София.
Снимка: БТА

130 000 лева инвестира Столичната община в укрепването на покрива на така наречените Царски конюшни, чиято сграда горя миналото лято.

Има предпоставки, които правят комплекса подходящ за образователни и културни мероприятия, посочи зам. кметът по култура и образование д-р Тодор Чобанов.

„Трябва да се направи един цялостен проект за консервация и реставрация, което отнема време, но за да не треперим, образно казано, докато текат тези усилия, именно затова се прави временното укрепване. Спасяваме сградата от това да се саморазруши в периода докато се търси цялостното, трайно, окончателно решение“, каза той.

„Тъй като сградата от години е с отпаднало предназначение за нуждите на администрацията на МВР, трябва да се намери нова формула, която може да включва различни участници в нея, но това, което може да кажем ние е, че сградата трябва да бъде спасена и най-добре е с обществени функции - културни, образователни, музейни. Вече това е въпрос на конкретното решение“, добави зам.-кметът

По думите му „Царските конюшни“ имат статут на културна ценност, но е редно да получат статут на национална културна ценност.

Столичната община е възстановила старата къщата на трамвайната спирка „Вишнева“ в район Лозенец, както ще бъде превърната в читалня.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени