Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо понижение на инфлацията в САЩ от 9 месеца насам в резултат на рязък спад на цените на бензина

В края на 2018 година потребителските цени в САЩ се понижиха за пръв път от 9 месеца насам в резултат на рязко намаляване на цените на бензина, докато средното часово заплащане нарасна с най-силно темпо от близо 4 години, което е сигнал за подобряване на финансовото състояние на американците, показват данни на Департамента по труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) се понижи през декември с 0,1% спрямо предходния месец, когато стабилизира на нивото от октомври, оправдавайки осредните прогнози на финансовите пазари. Това представлява първо понижение на инфлацията от месец март.

На годишна база растежът на потребителските цени се забави очаквано през декември до 1,9% от 2,2% през ноември, продължавайки да се отдалечава от 6-годишния връх от 2,9%, достигнат през юни и през юли (най-висока инфлация в САЩ от февруари 2012 година насам) и отбелязвайки най-слабо повишение от август 2017-а година.

Отслабването на инфлацията през декември се дължи на спад на енергийните цени с цели 3,5% в резултат на рязко понижение със 7,5% на цените на бензина на месечна база. Според Енергийната информационна агенция на САЩ (EIA) средната цена на бензина през декември е била от $ 2,37 за галон, което е с 28 цента (или с 11%) под ноемврийската цена от $ 2,65 и след като през месец май цената на автомобилното гориво на дребно поскъпна до близо 4-годишен връх от $ 2,90.

В същото време цените за употребяваните автомобили и камиони се понижиха с 0,2%, след като през ноември скочиха с 2,4%, докато цените на хранителните стоки се повишиха с 0,4 на сто (най-силен месечен ръст от май 2014-а). Разходите за здравеопазване пък нараснаха през декември с 0,3% след скок с 0,4% през ноември.

Основният CPI индекс (изключвайки цените на храни и енергия) обаче се повиши очаквано за трети пореден месец с 0,2%, докато основната инфлация на годишна база продължава да нараства с 2,2%, след като през юли скочи с 2,4%, отбелязвайки най-силен растеж от септември 2008 година насам. Трябва да се има предвид, че именно основният CPI индекс се следи от Фед като един от важните индикатори за състоянието на инфлацията в САЩ, която все още нараства трайно през последните месеци над важното целево ниво на банката от 2 на сто.

Междувременно ръстът на заплатите беше доста силен през декември, тъй като безработицата в САЩ остана рекордно ниска, увеличавайки цената на труда. След коригиране на инфлацията, средното почасова заплащане нарасна през декември с 0,5% спрямо ноември, отбелязвайки най-силен ръст от януари 2015-а година и се увеличи с 1,1% спрямо декември 2017 година

Днешните данни за инфлацията изглеждат в подкрепа на заеманата в последно време по-предпазлива позиция от редица представители на Федералния резерв относно политиката за по-нататъшно затягане на лихвите.

Въпреки че след заседанието на Фед през декември бяха прогнозирани нови две повишения на федералната фондова лихва през 2019-а година, оповестената по-рано тази седмица стенограма от това заседание показа, че редица членове на банката са на мнение, че Федералният резерв може да си позволи да бъде "търпелив относно по-нататъшното затягане на лихвите". Мнозина от тях цитираха именно сдържания инфлационен натиск като причина за една по-предпазлива и изчаквателна позиция от страна на Фед.

Дори шефът на Фед Джером Пауъл оцени вчера инфлацията като "ниска и под контрол" пред Икономическия клуб на Вашингтон. Това дава на централните банкери "способността да бъдат търпеливи и внимателни, докато следят развитието на икономиката", посочи той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна