Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога ще затупти зеленото сърце на София?

2
Проектът „Зеленото сърце на Витоша“ на проф. Боян Добрев
Снимка: личен архив

Проектът „Зеленото сърце на Витоша“ е един от акцентите в изложбата на проф. Боян Добрев по случай 60-ата годишнина на художника в галерия „Академия“. Най-новият проект на автора представлява художествено обработена карта на планината Витоша от подова мозайка, която ще замени фонтана на едноименния булевард в София. Той печели конкурса на Столична община преди две години за възстановяване на злополучния фонтан, който е с разбита мазилка и пет години след откриването си отново се нуждае от ремонт.
„Витоша е много важен компонент от нашия град и наистина е нашето „зелено сърце“. Опитах се да намеря пресечната точка между множеството възможни подходи, които живеят във всеки един от нас на тема изкуство. Потърсих една карта като изказ за ролята на Витоша в София. Това е географска карта на художественото изображение на Витоша. Размерите ѝ са 7.50 на 7.50 метра. Тя би дала възможност на хората да се разхождат по нея и да усетят по различен начин всяко едно от тези места, които знаем от поколения“, обяснява своята идея проф. Добрев.
Изображението е достоверна географска карта на художественото изображение, която за много голям процент от зрителите ще бъде разбираема и близка, но всъщност основната идея на автора е да покаже една от най-привлекателните характеристики на природния резерват до София. Съчетани са в едно – документално изображение и визуална структура и цвят, съответстващ на идеята на проекта.
Уличната мозайка  ще бъде реализирана с максимално трайни за целта материали, тъй като се предвижда по нея да преминава голям поток от пешеходци и ще е изложена целогодишно на атмосферни влияния и сняг. Изграждането й се очаква да започна през април тази година.
Юбилейната експозиция на проф. Боян Добрев в изложбеното пространство на Националната художествена галерия включва произведения на автора, създадени в периода между 1986 и 2018 година.  Зрителите ще могат да проследят творческата еволюция на автора, от средата на 80-те години до днес, и неговата любов към новите материали и технологии, както и проявите му в областта на инсталацията, интерактивната мултимедия, графичния дизайн, кавалентните му творби и др. Изложбата ще продължи до 25 януари в галерия „Академия“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени