Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промени в Закона за животновъдството прецизират развъдната дейност

Стартът на зимната сесия на Народното събрание по-рано днес.
Снимка: Ани Петрова

Разрешение за развъдна дейност ще се издава на признати развъдни организации с одобрени програми, а в разработването на програмите ще могат да участват както зооинженери, така и научни специалисти. Това реши единодушно днес на първо четене Народното събрание, одобрявайки промени в Закона за животновъдството.

Промените, внесени от Министерския съвет, имат за цел да прецизират условията за извършване на развъдна дейност у нас.

Предвижда се Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството да отразява породата и развъдния статус на животните под селекционен контрол в интегрирана информационна система на Българската агенция по безопасност на храните, а в Земеделското министерство ще се води и публичен списък на издадените разрешения за развъдна дейност. С промените се въвежда и възможност за частично отнемане на разрешението при констатирани нарушения.

От БСП оспориха предвиденото изготвяне на методика за определяне на размера на изчезващите породи и се ангажираха да внесат промени между двете четения.

Зам.-председателят на Земеделската парламентарна комисия Светла Бъчварова от БСП се обоснова:

„За всички останали направления изчезващи породи, конвенционалните породи, ние имаме точно определени количествени показатели и затова ми се струва, че размиването на това понятие ще доведе до сериозни проблеми по прилагането и финансирането с европейски средства“, каза тя.

Според приетите днес на първо четене промени Националният съвет към изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството ще се казва Национален съвет по генетични ресурси.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна