Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на акциите в края на една силна седмица за Уолстрийт

Пазарът на акции на Уолстрийт стартира петъчната търговия с известно понижение след солидния възход през предходните пет сесии, който беше в резултат на инвеститорите надежди за разрешаване на търговския конфликт между САЩ и Китай и поредицата уверения от страна на членове на Федералния резерв, че занапред централната банка ще бъде по-предпазлива при политиката на затягане (повишаване) на лихвите ставки.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава с около 145 пункта (спад с 0,61%), широкият индекс S&P500 - с 0,5%, а технологичният индекс Nadaq Composite - с 0,45%.

Въпреки това и трите основни фондови индекса са на път да отбележат седмични печалби между 2% и 3% и най-добро начало на новата година от 2006-а насам. В рамките на първите 8 сесии на търговия за 2019-а година индексът DJIA нараства с около 2,5%, индексът S&P500 - с близо 3%, а Nasdaq - с ръст от цели 5 на сто.

Трябва да се има предвид че DJIA и S&P500 вече нараснаха с повече от 10% над техните близо 20-месечни дъна, достигнат по време на тънката и неликвидна търговия около коледните празници. На теория това сложи поне временен край на тяхна низходяща корекция от рекордните исторически върхове, достигнати в края на септември и началото на октомври на 2018-а година.

Днешното първо понижение на цените на петрола от 31-ви декември насам се отразява негативни на акциите на енергийните компании, като индексът на енергийния сектор на S&P се понижава с 1,5%. Акциите на Exxom Mobil на Chevron се понижават с малко над 1%, след като фючърсите на американския лек суров петрол отстъпват с 1,75% към 51,65 долара за барел от техния сутрешен близо едномесечен връх около 53,20 долара (най-високо ниво от 13-ти декември насам), но въпреки това са на път да приключат със седмичен ръст от близо 9%.

Фондовият пазар продължава да намира подкрепа от поредицата коментари на членове на Фед, включително на управителя на банката Джером Паул от вчера, че централната банка трябва да бъде по-гъвкава и търпелива относно политиката си на затягане на лихвите, тъй като инфлацията в САЩ е под контрол. Това сякаш се потвърди от данните за декемврийската инфлация, според които индексът на потребителски цени се понижи за пръв път от 9 месеца насам, докато годишната инфлация отслабна до 1,9% от 2,2% през ноември, достигайки най-ниско ниво от август 2017-а година.

Инвеститорите също така продължават да оценяват добрите новини около търговските преговори между САЩ и Китай, след като американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че китайският вицепремиерът Лю Хъ, най-старшият съветник по икономическата политика на президента Си Цзинпин, ще пътува до Вашингтон по-късно през януари за продължаване на разговорите на вече по-високо ниво.

Негативен фактор обаче е частичното спиране на работата на американското федерално правителство, което вече навлезе в 21-ия си ден и може в скоро време да отбележи печален исторически рекорд по продължителност. Въпреки че досега финансовите пазари сякаш пренебрегваха драмата във Вашингтон, стотици хиляди федерални служители няма да получат заплати и през тази седмица, като икономисти предупреждават, че икономическите последици от това принудително спиране на работата на федералните органи могат да нараснат значително при скорошната липса на компромис.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени