Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свидетели по делото „КТБ“ обвинени за пране на пари

Снимка: БГНЕС

Свидетели по делото за източването на фалиралата през 2014 година Корпоративна търговска банка са задържани и обвинени за пране на пари. За това съобщи в писмо до медиите адвокатът на банкера Цветан Василев - Константин Симеонов. От прокуратурата не беше предоставена официална информация.

Няма яснота колко са задържаните, нито за какво свидетелстват по голямото дело „КТБ“, което от миналия май върви в Специализирания наказателен съд, но все още е на етап четене на диспозитива на внушителния обвинителен акт от близо 12 000 страници.

От писмото на адвоката на подсъдимия по същото дело, но задочно - Цветан Василев, става ясно, че свидетелите -  вече обвиняеми, утре ще бъдат изправени пред Спецсъда, който да реши дали да ги остави за постоянно в ареста.

Константин Симеонов определя прокурорската акция като „репресивен начин за незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода“.

Разследването срещу тях е едно от десетките, отделени от мегаделото КТБ. Започнало е за укриване на данъци, но преди време е трансформирано в дело за пране на пари.

В обвинението е записано, че арестуваните са действали по поръчка на организираната престъпна група, отговорна за източването на КТБ, а сумата, за която са обвинени, е 2,5 млн. лв., твърдят запознати с разследването.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени