Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на отбраната не застрахова бойна техника, а само военнослужещите

Снимка: БГНЕС / Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната не застрахова бойна техника, а военните. Това става ясно от отговор на министерството до "Хоризонт" на БНР, след като лидерът на АБВ Румен Петков постави темата за обсъждане.

В телевизионно интервю Румен Пеков каза, че ако техниката на ВВС не е застрахована, трябва да има оставки на ръководителя на военновъздушните ни сили, началника на отбраната и министъра на отбраната. Петков обясни, че не е ясно и кой „плаща двата хеликоптера, които се разбиха миналата година“, при която загинаха двама пилоти.

След инцидента миналата година митнистерството обяви, че е изплатило застраховки на семействата на загиналите. Застраховка „Злополука“  се прави на военните и по време на мисии. В отговора си уточнява, че поддръжката на бойната техника на видовете въоръжени сили, включително отстраняването на материалните щети на военната техника, се осъществява чрез договори за ремонт и логистична поддръжка. Застрахователните компании не извършват застраховки на военна техника при водене на бойни действия, казват от МО. Машините на армията имат „Гражданска отговорност“ и „Каско“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна