Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веселин Паунов: Никой няма план Б, ако парламентът отхвърли сделката на Мей за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей се надява, че писмо от Еврокомисията в понеделник може да съдържа гаранции, които да помогнат за одобряването на сделката ѝ за Брекзит в парламента
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда британският парламент започна петдневните дебати за излизането на Великобритания от ЕС. Кулминацията им е във вторник, когато депутатите трябва да гласуват договореното от премиера Тереза Мей споразумение. Вероятността тя да получи подкрепа, е минимална.

Какви са възможните сценарии след това, при положение, че към момента в британския парламент не се очертава мнозинство за която и да е алтернатива? Доколко е реалистично провеждането на нов референдум? И защо опозиционният лидер Джереми Корбин не е привърженик на ново допитване, както е логично да си мисли човек?

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов се опита в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ да прогнозира ситуацията на Острова след двете ключови дати - 15 януари, когато се очаква гласуването на сделката за Брекзит в британския парламент, и 29 март – датата, на която Великобритания би трябвало да напусне ЕС.

За мнозинството британци отлагането на гласуването в парламента от декември за следващата седмица е загуба на време, както го нарече лидерът на лейбъристите Джереми Корбин, каза журналистът.

„29 март идва, пълен хаос, Обединеното кралство не само, че не е на кръстопът, ами не е на никакъв път. Но за премиера Тереза Мей това не е загубено време, защото тя още се надява да получи някакви гаранции, които да променят съотношението в парламента. Най-добрият сценарий за нея е да привлече съюзниците от Демократичната юнионистка партия, което ще бъде много трудно. Те вече категорично заявиха, че ще гласуват против сделката, но някои тори от бунтовниците може да променят отношението си“, каза журналистът.

Според него времето е от значение, а това се потвърждава и от новина тази сутрин от Брюксел, според която председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е готов да помогне на Мей в „последната минута“. Детайли още няма, но в понеделник се очаква писмо от ЕК до Лондон.

От различните варианти единственият ясен е какво ще последва след одобряването на сделката за Брекзит в парламента. А „ако се прекатури каруцата, пътищата са много“.

На първо време може да последва изпълнението на заканата на Джереми Корбин за вот на недоверие лично срещу премиера, което е заплаха за позицията и поста на Тереза Мей. Но този вот едва ли ще успее, прогнозира журналистът.

При вариант за отхвърляне на сделката, парламентът вече гласува поправка, задължаваща Тереза Мей в рамките на три дни да предложи втори план, план Б. Освен това може да се гласува по алтернативни планове и дори да се стигне до отлагане на Брекзит.

„Доколкото знам, Тереза Мей няма план Б“, каза журналистът, като посочи, че и опозицията няма план Б. Според него тази ситуация създава рискове за социалния мир.

Паунов каза, че тази сутрин министърът на транспорта Крис Грейлинг заяви, че при Брекзит без сделка, а това важи и при евентуален втори референдум, е голяма опасността от засилване на крайнодесния екстремизъм.

Чуйте целия разговор в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна