Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Шон Бреслин прогнозира „китайски път“ на реформи в Северна Корея

Си Цзинпин (вляво) и Ким Чен-ун на церемонията по посрещането на севернокорейския лидер в Пекин.
Снимка: БТА

Китай прикова вниманието на света с две важни събития тази седмица - посещението на американска делегация за търговски преговори и изненадващата визита на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин.

В четвъртото си посещение в Китай от година насам Ким разговаря с президента Си Цзинпин за предстоящата си среща с американския държавен глава Доналд Тръмп.

В интервю за „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ проф. Шон Бреслин от Университета „Уоруик“ заяви, че Китай се опитва да насочи Северна Корея по своя път на „бавна либерализация на икономиката“ и нищо чудно влиянието на Пекин върху Пхенян да бъде използвано като част от търговските преговори на високо равнище между Китай и САЩ.

„Вероятно в дългосрочен план по-важни са търговските преговори между САЩ и Китай, защото засягат глобалната икономика. Кризата не е добра за никой. В краткосрочен план обаче със сигурност въпросът със Северна Корея предизвиква много по-голямо внимание. Това, което беше потвърдено и от Южна Корея и след посещението на Ким Чен-ун в Китай, е, че най-вероятно се подготвя нова среща между САЩ и Северна Корея. Съвсем ясно е, че каквото и да се случи на нея, то ще бъде повлияно от разговорите, които се проведоха тази седмица в Пекин“, каза Бреслин.

Според него Китай би искал Северна Корея да тръгне по същия път, по който тръгна самият Пекин през 90-те години, а именно бавно либерализиране на икономиката.

„Това ще постави Китай в много силна позиция и страната ще може да черпи големи ползи от подобна развръзка. Именно затова те заговориха за компромис, т.е. за стъпки и от двете страни, но няма да окажат натиск върху нито една от преговарящите страни, за да направи по-решителни крачки. Много е важно, че Си Цзинпин заговори за нова глава в отношенията със Северна Корея през 2018 г. Преди това имаше много дълъг период без комуникация от двете страни. Мисля, че китайският народ беше много фрустриран от факта, че Северна Корея го игнорира, включително и неговото желание севернокорейците да изоставят толкова опасната си оръжейна програма. След това Северна Корея започна да „узрява“ за поведението си на световната сцена и да се държи като възрастен човек, не като дете. След срещата в Сингапур и след няколкото срещи между севернокорейския и китайския лидер, мисля, че се стигне „китайски път“ на реформи в Северна Корея“.

Според проф. Бреслин Си Цзинпин иска да бъде глобален лидер, а за да бъде такъв, трябва да постигне определени резултати.

„Ядреното обезоръжаване на полуострова със сигурност е сред най-важните задачи, но е ясно, че това не може да стане мигновено. Изстрелването на ядрени ракети бе прието много тежко в Китай - и от хората, и от партията. Мисля, че между Китай и Северна Корея имаше нещо като негласно споразумение от типа: „Ако действате внимателно с ядреното оръжие, ние ще ви пазим от по-сериозни санкции от останалия свят“. Изведнъж Северна Корея започна да действа „отговорно“ с ядрената си сила и това веднага бе отразено от Пекин като позитив. В дългосрочен план Китай също иска ядрено обезоръжаване, защото последното нещо, от което страната се нуждае, е агресивна Северна Корея, която създава напрежение на полуострова. Освен това, ако се стигне дотам, може да се провокират и останалите държави - например Япония, да инвестира повече в оръжия. Тук вече не говорим само за Северна Корея, а за сигурността на Китай“.

Проф. Бреслин смята, че в Китай следват определена линия на поведение.

„Ако говорите с хората там, както аз често правя, те ще ви кажат две неща. Първото е, че е приоритетно намирането на решение между Съединените щати и Северна Корея. Китай има влияние, но не е основният играч. Второто е, че може би битува убеждението, че санкциите (срещу Северна Кореа) не работят. Всъщност, 2017-а и 2018-а доказаха, че те работят. Така или иначе ситуацията в отношенията между Съединените щати и Северна Корея и между Северна и Южна Корея е много крехка. Всяко притискане на Северна Корея може да доведе до нейния колапс или по-лошо - до нови тестове на ядрени ракети. Северна Корея не бива да става агресивна отново. Сега е постигнат един много тънък баланс и ние не трябва да се допуска неговото пропукване. Именно затова са били разговорите в Пекин“.

Британският експерт допуска, че влиянието на Китай върху Северна Корея може да бъде използвано от Пекин в търговските преговори с Вашингтон.

„Възможно да видим връзка между двете теми, макар че аз не съм сигурен точно по какъв начин. Сигурно е обаче, че отношенията между Пекин и Вашингтон са изключително важни в световен мащаб и влиянието на Китай в региона може да се окаже важен инструмент в преговорите“, каза проф. Бреслин.

Чуйте интервюто в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна