Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Новаков: Пакет „Мобилност“ да бъде отложен за неопределено време

Андрей Новаков
Снимка: БГНЕС

Отхвърлянето на пакета „Мобилност“ в транспортната комисия на Европейския парламент по-рано тази седмица е по-скоро положително, защото в противен случай щеше да има негативно решение за българските превозвачи, каза пред БНР евродепутатът Андрей Новаков.

„Той за пореден път бе отхвърлен. А това е силен аргумент той да бъде отложен за неопределено време напред…“, каза той в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“. И изрази надежда това неопределено време да е отвъд този мандат на Европарламента и на Еврокомисията, които изтичат по-късно тази година.

„Тогава при различни съотношения на мнозинствата бихме могли да имаме по-добри шансове отколкото в момента. Сега е много трудно да бъде постигната каквото и да е споразумение“, каза Новаков.

Пакет „Мобилност“, който бе отхвърлен в четвъртък се състои от три доклада, които са неразделни един от друг, поне подходът досега бе такъв, обясни евродепутатът. Бяха отхвърлени два от докладите. Единият -  за командироването на международните шофьори и този, който регулира почивките в кабините.

„Единственият който успя да събере мнозинство и да мине бе за каботажа, който съдържаше вредните текстове за връщането на камиона“ в страната на произход на всеки 4 седмици, каза Новаков. Той посочи, че според тълкования с негови колети той не може да се разглежда самостоятелно от другите два, но добави ,че се чака становището на правната комисия.

„Това е една от разпоредбите (за връщането на камиона), които ще падне в съда, защото е непропорционална“, прогнозира Новаков.

Той нарече „доста тревожни“ други разпоредби – за това колко време може един шофьор да бъде командирован, за това може ли да ползва кабината или не, трябва ли да се прибира в страната на произход или не, които бяха отхвърлени за пореден път.

„Чисто политически не виждам колегите с какви очи ще го поднасят, под какви ли не процедурни хватки до края на този мандат да бъде разгледан“, каза Новаков.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени