Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Минков: Македония извървя своята част от пътя, на ход е Гърция

Мартин Минков
Снимка: БГНЕС

„Денят е добър за Македония“. Така дългогодишният кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков коментира за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ ратифицирането на договора с Гърция, с който се променя името на бившата югославска република.

Той посочи, че съпротивата в самата Македония е голяма от страна на националистически и македонистки кръгове, но здравият разум е надделял.

„Македония може да бъде поздравена, че извървя своята част от пътя по окончателното влизане в сила на Преспанския договор“, коментира журналистът и добави, че предстои още един важен момент – ратификацията в гръцкия парламент.

Според Мартин Минков гръцкият премиер Алексис Ципрас запазва оптимизма си, че документът ще получи ратификация и този оптимизъм може да бъде споделен, макар и с известна предпазливост.

„Смяната на името на една държава не е лек процес и изисква сериозни компромиси, но ратифицирането на договора от Преспа е знак за скъсването с югослависткото минало“, каза още Мартин Минков.

Според него югославизмът в лицето на доскоро управлявалата ВМРО-ДПМНЕ е държал Македония в изолация, но сегашните стъпки ще позволят на страната може би още тази година да стане член на НАТО и да започне преговори за членство в ЕС.

Мартин Минков изтъкна, че сега топката е в полето на Гърция и от нейна страна би било голямо политическо късогледство, ако не ратифицира договора от Преспа, тъй като това ще означава поемане на много тежка отговорност. Той добави, че самият гръцки премиер е предупредил, че ако договорът не бъде ратифициран, ще отвори път за стремежите за дестабилизация на Македония и ще очертае мрачни перспективи за целия регион.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна