Eмисия новини
от 12.00 часа

Над 4000 участници в кукерския фестивал в Симитли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На градския стадион в Симитли се провежда 16-тото издание на фестивала „Симитлия - древната земя на кукерите“. 


Близо четири хиляди участници се включват тази година във фестивала, увеличават се групите, дошли от близо и далеч - Шумен, Ямбол, Карлово, Велес, Република Македония, Перник и от цялата Благоевградска област. Местните групи, осем на брой, подготвяли се дълго, влизат в надпреварата за многобройните купи и плакети, подготвени от оорганизаторите на община Симитли.

Има три новоучредени награди - в памет на актьора Николай Кимчев, наградата е за артистично поведение на участниците, в памет на Виолета Айкова, секретар на общината, за принос в популяризирането и развитието на кукерските  и маскарадните игри и в памет на Богдан Христов-Борчо за ревностно пазене на традициите, за да се запазят в село Крупник.

Фестивалът е пъстър, шумен, емоционален.

Кметът Апостол Апостолов, създател и патрон на фестивала, не крие задоволството си от факта, че в това 16-о издание е въпрос на престиж участието на всички, които носят завет към поколенията - традициите българските, пазят ги, съхраняват ги, равиват ги и ги показват в един истински празник.

Още от