Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Изтеглянето на САЩ сериозно нарушава баланса на силите в Сирия

Безпокойство от US изтеглянето от Сирия изразиха много съюзници на САЩ, но президентът Доналд Тръмп не промени решението си.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеглянето на САЩ от Сирия сериозно нарушава баланса на силите в страната, коментира за БНР арабистът Нина Спасова.

С това изтегляне до голяма степен се обезсмисля оглавяваната от САЩ международна коалиция, в която са Франция, Германия, Великобритания, държави от Персийския залив, Египет, Йордания, които подкрепяха опозиционните сили в Сирия, най-вече кюрдско арабския алианс Сирийски демократични сили, посочи тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

„Балансът съществуваше, защото от едната страна са САЩ с експертите, военно-въздушната техника, и сирийската опозиция, а от другата – официалните сили в Сирия и президентът Башар Асад с подкрепящите го през всичките години на войната Русия и Иран“, обясни Нинова.

Безпокойство за US изтеглянето и нарушаване на баланса изразиха европейски държави, заливни държави, най-преданият съюзник на САЩ - Израел, но това не повлия на президента Доналд Тръмп. Той още на 19 декември каза, че изтеглянето започва и то наистина започна по-рано тази седмица.

„В очакването на този вакуум (от US изтеглянето) самият Близък изток се прегрупира. Започнаха да се правят коалиции, които на бяха възможни до този момент. Саудитска Арабия търси общ диалог с Турция, което бе доста трудно досега. Катар започва да се намесва доста по-активно и да търси партньори… Всички те заедно търсят  като съюзник Башар Асад, който до този момент бе абсолютно низвергнат, отхвърлен“.

Според нея вакуумът от една страна се запълва от нови близкоизточни коалиции, а от друга – пълновластен господар на ситуацията в Сирия става Русия.

„Това е ясно на всички. Всичко, което в момента се случва, става с участието на Русия, включително разговори между кюрдите и Башар Асад“, каза Нина Спасова.

Тя смята, че един оптимистичен вариант за развитие на ситуацията би бил кюрдите да признаят Башар Асад като бъдещ лидер на Сирия, срещу което да получат автономни права, известна автономност.

Съществува и песимистичен, след като Турция заплаши да предприеме пълномащабна сухопътна операция в Северна, Североизточна Сирия, каза Нина Спасова.

По думите ѝ, за да оправдае решението си за изтегляне американският президент Доналд Тръмп прибързано е обявил края на „Ислямска държава“.

„Териториално можем да говорим, че наистина това е така, но идейно и като терористична заплаха такова нещо не можем да очакваме, за съжаление, и в бъдеще. Организацията „Ислямска държава“ се прегрупира, премести войските си в Африка, в различни африкански държави, в Либия включително, в Афганистан. Военно се прегрупира, но в същото време се прегрупира и идейно и начинът, по който разпространява идеите си, като използва много умело всички съвременни технологии“, каза Нина Спасова.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени