Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матера - другата Европейска столица на културата

Матера, наричан още Скалистия град, бе покрит със сняг в началото на януари, което е рядкост за този южен край на Италия. Градът е Европейска столица на културата заедно с Пловдив тази година.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В италианския град Матера, който заедно с Пловдив тази година е Европейска столица на културата, върви усилена подготовка за церемонията по откриване на 19 януари. Включените в програмата събития ще преминат под надслов „Отворено бъдеще“ и ще са насочени към социалното и културното приобщаване.

Матера е вторият по значение град на южната област Базиликата след Потенца. Той е древен град, създаден първоначално в пещерните образувания на скалисти хълмове, затова е известен още като Скалният град.

Той разкрива на света гениалния човешки усет за живота и използването на природните дадености в този далечен край на Апенинския полуостров.

Понеже област Базиликата и малко позната, дори за италианците, град Матера представя чрез програмата си целия регион, богат на природни, исторически и други ценности.

Там се намира едно странно селище Рионеро ин Вултуре, което е в подножието на едноимен загаснал вулкан, чиито кратери са езера. В Рионеро е роден най-известният хайдутин на юга – Кармине Кроко, участвал в обединението на Италия. Там се прави единственото по рода си червено вино „Алянико" („Aglianico"), което топли душата.

Във Веноза – друг град в Базиликата, е роден римският поет Хораций, а през Средновековието там принц Карло Джезуалдо популяризира полифонията.

В долината Агри е най-богатото находище на петрол в Италия.

Забавен е фактът, че между главният град Потенца на Базиликата и Матера съществува вековна вражда. Но сега Потенца подкрепя Матера и заедно ще представят на Европа своята малко позната, но интересна земя, нравите и обичаите си.

Матера е уникален в европейски план като архитектура и заобикаляща го среда и си заслужава да бъде видян.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна