Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 души остават в ареста след вчерашните протести на “жълтите жилетки“

| обновено на 13.01.19 в 10:12
Протестиращите от движението "Жълти жилетки" участват в демонстрацията на 9-и пореден национален протест в Париж, Франция, 12 януари 2019 г.
Снимка: БГНЕС

Над 200 души остават в ареста след вчерашните протести на т.нар. “жълти жилетки“ във Франция.

За девета поредна събота се проведоха демонстрации срещу икономическата политика на президента Еманюел Макрон. По данни на полицията вчерашният протест е бил по-мащабен от предишния  и в него са участвали 84 хиляди души.

Вчера протест на "жълти жилетки" имаше и в Лондон, където хиляди души призоваха за край на мерките за икономии. Те настояха и за нови общи избори във връзка с предстоящия Брекзит.

Освен към Париж протестиращите се стекоха и към Бурж - географския център на Франция.

Протестът събра повече народ от миналата събота.

Стълкновенията зачестиха и в Бурж - другият невралгичен център на протеста, където 5000 се бяха събрали в историческия център въпреки забраната на властите.

Наред с Марсилезата и лозунгите "Макрон - оставка" се чуваха и настояванията за референдум за граждански инициативи, но и призиви за събаряне на Петата френска република. На няколко пъти протестиращи се нахвърлиха върху представители на медиите, няколкостотин "жълти жилетки" се събраха пред вилата на президента Макрон в Туке.

Хиляди бяха излезли на митинги в Тулуза, Марсилия, Бордо. Това е успех според  лидера на крайната левица Жан-Люк Меланшон, един от най-явните политически поддръжници на протест. 102 души са били задържани от полицията в Париж във връзка с инциденти.

По-рано  от полицията бяха задържани над 30 в опит да предотврати насилието от миналата събота, когато протестиращи нахлуха в министерство и причиниха материални щети.

"Жълтите жилетки" бяха избрали две горещи точки за вчерашната акция: Париж и Бурж - географския център на Франция, където се бяха събрали около 1500 души.

Сутрешният митинг в столицата е протекъл мирно между Министерството на финансите и площада на Бастилията. Шествието потегли към Триумфалната арка, докато друга група се организира за протест в бизнесквартала "Дефанс".

80 000 полицаи бяха мобилизирани из страната, за да предотвратят насилието от предишните протестни дни.

Досега 1700 са пострадалите в блокадите и демонстрациите, а щетите възлизат на милиарди. Протестиращите обаче се надяват на разрастване на акцията, изтъквайки недоволството си от направеното досега от правителството и скептични към започващия национален дебат за институциите, данъците и енергийния преход.

Според проучване на "Одокса" недоверието на французите във властите е стигнало 81%, но подкрепата за "жълтите жилетки" е намаляла.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени