Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 6-12 януари

11
Ледено катерене в Чеонгсонг, Корея

В Чеонгсонг, Корея се провежда състезание от Световната купа по ледено катерене. Страната ни е представена от Радка Петкова, която се класира на 21-во място в квалификациите за трудност. За полуфинал заминаха първите 18. Финалите са в неделя.

Испанецът Алекс Чикон и руснакът Артем Браун - организатор на експедицията до К2 (Русия, Казахстан, Киргизстан)


Очаква се в следващите дни участниците в експедицията до К2 да стигнат Базовия лагер - почти месец след началото на зимата и, според експерти, доста късно за начало на зимна експедиция, тъй като най-дългите прозорци от хубаво време са през януари. Например, при първия зимен опит на К2 през 1987-1988 г. алпинистите от Полша, Великобритания и Канада пристигат в Базовия лагер през декември и последен опит правят на 6 март, като след 80-дневна експедиция се оттеглят, достигайки 7300 м височина.

Тази зима очевидно екипът на испанеца Алекс Чикон и международната експедиция, водена от Василий Пивцов (Русия, Казахстан и Киргизстан), която в момента се движи по ледника Балторо, ще имат по-малко време да постигнат целта си. Но, от друга страна, това може би ще им позволи да запазят повече енергия за последните седмици от зимата, когато дните са по-дълги, а температурите - по-високи.


Алекс Чикон и компания в Асколе, преди аклиматизация за зимно изкачване на К2Междувременно, единият от групата на Алекс Чикон - полякът Марек Клоновски, може да прекрати участието си в експедицията, тъй като трябва до края на месеца да внесе недостигащите му пари. Ако не успее, ще трябва да се върне с носачите, които ще се отправят с екипа учени, изследващи ледника Балторо. Чикон и тримата алпинисти в екипа му разполагат със 70 носачи, докато 7-членната експедиция от Русия, Казахстан и Киргизстан разчитат на 45 и дори се наложи по време на полета до Пакистан да бъдат обути във височинните си обувки, за да спестят от разходи за багаж. Предстои да видим дали финансовият фактор ще се окаже сред решаващите по пътя към К2.


Пред испански медии Чикон определи като малки шансовете за успех на К2: “Можем да достигнем лагер 4 , но оттам нататък всичко зависи от времето. От лагер 4 ще видим какви са условията за атака на върха. Има страх, но в това няма нищо лошо. Страхът те държи буден и активен” - каза испанецът. Той е със сънародника си - Феликс Криадо от Галисия, двамата поляци Марек Клоновски и Павел Дунай и петима шерпи. Що се отнася до шерпите, Чикон изтъкна, че те са добре подготвени алпинисти, а не височинни работници. “Каква е разликата между това спонсорът на Симоне Моро и Тамара Лунгер да им дава пари и аз да спонсорирам шерпите? За мен те са част от екипа” - подчерта Чикон.


Даниеле Нарди се аклиматизира за Нанга ПарбатИталианецът Даниеле Нарди също определи двамата пакистанци в екипа си като алпинисти, а не като височинни носачи. Участниците в експедицията на Нанга Парбат почиват в Базовия лагер, след като достигнаха лагер 3 на височина 5700 метра в долната част по реброто Мъмери. Те прекараха една нощ там, в цепнатина - единственото възможно място на ледника, при силни ветрове и ниски температури. Пред италиански медии Нарди изрази задоволството си от темпото, с което напредва експедицията. С него са британецът Том Балард и двама пакистанци - Карим и Рахмат. Целта, според Нарди, е не толкова достигането на върха, а прокарването на нов маршрут по реброто Мъмери.


Междувременно, Симоне Моро и Пемба Шерпа, чиято цел пък е Манаслу, прекараха една нощ на височина 5800 м. Те имаха намерение да пренощуват на шестхилядния връх Мера (6476 м) за аклиматизация, но твърде ниските температури ги принудиха да слязат надолу. Прогнозата през следващите дни е за силни ветрове с пориви до 130 км/час.

Арунима Синха, Индия

30-годишна индийка с ампутиран крак е изкачила в началото на месеца връх Винсън - най-високият в Антарктида (4892 м). През 2013 г. Арунима Синха става първата жена с ампутиран крайник, изкачила Еверест, а в следващите години стъпва на още 4 континентални първенци. До завършване на поредицата от седемте континентални първенци й остава само връх Денали в Аляска.


Юичиро Миура, 86 г.


86-годишният японец Юичиро Миура планира да се изкачи на най-високата точка на Южна Америка - Аконкагуа (6961 м), в Аржентина, и да се спусне със ски от върха. По план трябва да запоне да се аклиматизира на 16 януари, да бъде на върха на 21-ви и 10 дни по-късно да се върне в Япония. Той е придружаван от двама шерпи, двама японски алпинисти, сина си и лекар. Миура има няколко сърдечни операции, веднъж е чупил таз, но въпреки това, е бил на Еверест три пъти - на 70-, 75- и 80-годишна възраст.


Последната група на 27-та БАЕ(от ляво надясно: Драгомир Матеев, Тодор Шамов, Камен Бонев, Олег Василев, Цветан Паров и Павел Григоров)

Тази седмица замина последната група на 27-ата Национална антарктическа експедиция. Към полярната ни станция „Св. Кл. Охридски“ на о-в Ливингстън се отправиха геодезистът Олег Василев, логистиците Драгомир Матеев, Павел Григоров, Цветан Паров, геологът д-р Камен Бонев и лекарят д-р Тодор Шамов). Междувременно, у нас се завърна ръководителят на експедицията и директор на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, заедно с журналиста Мария Чернева и логистика Христо Дойков. По сателитния телефон командирът на базата Йордан Тодоров съобщи, че всички са в добро здраве, изпълняват строителната и научната програма по график.


Започна нова кампания в подкрепа на българския фрийрайд отбор. Една година след създаването му, неговите членове имат нужда от подкрепа, за да продължат с успешните си представяния на международни състезания. Тъй като подобни спортове не се финансират от държавата, отборът е събрал едва 35 на сто от необходимите средства. Новият сезон започва с три нови попълнения: Симона Камберова – ски жени, Борислав Гарибов – ски младежи и Ива Павлова – сноуборд девойки.

Скалите във Вади Рум, Йордания

Група наши катерачи са в пустинята Вади Рум в Йордания. Те определят дестинацията като атрактивна за катерене. “Районът е огромен. Има всичко, освен болтове. По маршрутите се катери само на свободни осигуровки и е необходим специфичен опит за сериозни изкачвания” - раказаха те. В пустинята Вади Рум има скалисти монолити - гранит и пясъчник, които се издигат от нивото на пустинните пясъци до над 1700 м височина. Лагерува се в бедуински палатки.

Дарек Соколовски по Parallel World

Полякът Дарек Соколовски е преминал в края на миналия месец може би най-трудния драй-тулинг маршрут в света - в сърцето на Доломитите, нарекъл го е “Parallel World” и му е дал категория D16. Соколовски е изкатерил 60+ метровия маршрут в чист драй-тулинг стил, за 50 минути, без прекъсване, но сложността на подобен маршрут идва не от дължината му, а от трудните и дълги движения. Единственият друг маршрут D16 е Storm Giant - 80-метрова линия, прокарана от канадския катерач Горд МакАртър в Британска Колумбия, Канада.

Данило Калегари, скок от 5000 м

Италианецът Данило Калегари успя да осъществи две от трите цели на своята експедиция в Антарктида. След 30-дневни снеговалежи и виелици той се отказа от опита си да достигне със ски до Южния полюс. После, след полет със самолет и дълго чакане за по-добро време, 38-годишният приключенец изкачи в алпийски стил, соло връх Винсън, а после направи забележителен скок с парашут от 5000 метра височина в масива на Винсън.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна