Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независими депутати могат да оставят Ципрас премиер на Гърция

| обновено на 14.01.19 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Политическата криза в Гърция, предизвикана от напускането на правителството от „Независими гърци“ - коалиционният партньор на СИРИЗА, е възможно да бъде овладяна с подкрепата на независими депутати.

Премиерът Алексис Ципрас се готви за вот на доверие към правителството му от парламента, като се очаква дебатите по него да започнат във вторник, а самото гласуване да е в сряда вечерта.

Опозицията настоява за извънредни парламентарни избори.

Но говорителят на правителството Тзанакопулос изрази увереност, че политическите сили ще подновят мандата на кабинета, за да се приемат ключови закони.

Необходима е подкрепата на 6 независими депутати, за да не падне правителството. Управляващата СИРИЗА води преговори с независими народни представители, които публично изразиха доверие към политиката на Алексис Ципрас.

На поста министър на отбраната, на мястото на подалия в неделя оставка Панос Каменос, днес бе назначен началникът на въоръжените сили адмирал Евангелос Апостолакис.

Опозиционните партии категорично отказват подкрепа на правителството и настояват за извънредни парламентарни избори.

Лидерът на националистическата „Независими гърци“ Каменос се оттегли от правителството, тъй като е против Преспанското споразумение, с което Гърция реши 27-годишния спор за името на Македония. Договорът преодоля важно препятствие в Скопие в петък вечерта, където парламентът окончателно гласува промени в конституцията, включително новото име на страната Република Северна Македония.

Каменос заяви на пресконференция: "Името на Македония, за която са паднали хиляди жертви, не ми позволява за запазя министерския пост".

Той изключи двама депутати, подкрепили Ципрас, с което остана с 5 депутата в парламента.

Очаква се с подкрепата на независимите депутати СИРИЗА да получи и необходимите 151 гласа, което гарантира и ратифициране на договора от Преспа.

Прокуратурата разследва телефонни заплахи срещу депутати, които в изявления подкрепят споразумението.

"Катимерини": Сделка между Каменос и Ципрас ще позволи на последния да управлява

Според анализ на гръцкият опозиционен вестник "Катимерини", действията на Каменос са част от споразумение с Ципрас, което в крайна сметка ще доведе до оставането му власт и ратифицирането на споразумението от Преспа. Официална позиция със същото мнение разпространиха и от основната опозиционна партия - консервативната "Нова демокрация".

Изданието изтъква, че от министрите на "Независими гърци" поста си най-вероятно ще даде само лидерът на партията. Самият Каменос също призна, че повечето от кадрите на националистите в правителството най-вероятно ще поискат оставане и реално партията е разцепена. 

"Катимерини" прави изчисления, че Ципрас може да разчита на парламентарно мнозинство, което включва 4 от 7-те депутати на "Независими гърци". 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна