Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на икономиката Джовани Триа:

Италия няма да наруши целевия си дефицит въпреки забавящата се икономика

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският дефицит ще бъде държан под контрол дори ако не се сбъднат прогнозите за икономическия растеж. Това посочи днес в интервю за в. "Кориере дела сера" министърът на икономиката Джовани Триа, цитиран от БТА.

Има опасения за рецесия в Италия, след като страната отчете спад на икономиката през третото тримесечие на 2018 година и по-лошо от очакваното понижение на промишленото производство за ноември, отбелязва ДПА.

Да изчакаме данните за последното тримесечие на 2018 година. Не виждам рецесия, виждам стагнация, посочи Триа в интервюто.

След тежки преговори с Европейската комисия Италия се съгласи миналия месец да намали заложения за тази година бюджетен дефицит до 2,04% от брутния вътрешен продукт. Забавянето на икономиката обаче ще направи по-трудно изпълнението на тази цел.

Бюджетните планове на правителството се основават на растеж на брутния вътрешен продукт с 1% за тази година.

Дефицитът във всеки случай ще бъде държан под контрол с внимателно следени действия, предвидени и затегнати от специални норми, каза Триа.

Бюджетното разточителство на Италия се следи с притеснение от Брюксел, тъй като страната има едно от най-високите равнища на дълг в света - над 130% от брутния вътрешен продукт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени