Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шокиращ спад на китайския внос и износ в края на 2018 година

Търговският излишък на Китай спрямо САЩ достигна рекордните 323 млрд. долара през изминалата година

Китайският износ и внос се понижиха изненадващо през последния месец на изминалата година, което е поредно доказателство за по-нататъшна слабост на втората по сила икономика в света през 2019 година и за влошаване на глобалното търсене (потребление).

В същото време Китай регистрира най-големия си търговски излишък със САЩ през 2018 година, което може да накара американският президент Доналд Тръмп да увеличи натиска върху Пекин по време на подновените в началото на настоящата година търговски преговори.

Общият китайски експорт се сви през декември с 4,4% на годишна база при очаквания за увеличение с 3% и след растеж с 5,4% през ноември. Това е доказателство за отслабване на търсенето от страна на голяма част от останалите водещи пазари, които са основни търговски партньори на Пекин. В същото време вносът се понижи дори още по-силно със 7,6% след повишение с 3,0% месец по-рано и прогноза на финансовите пазари за повишение с 4,5 на сто, отбелязвайки най-солиден спад от юли 2016-а насам. Това пък е ясен знак за все по-голяма слабост на вътрешната китайска икономика.

С оглед на по-силния спад на вноса и от износа общият китайски търговски излишък нарасна през декември до 57,06 млрд. долара от 44,7 млрд. долара през ноември и очаквания за излишък в размер на 51,6 млрд. долара.

Изненадващо слабите данни за декември показват, че икономиката на Китай може би се охлади по-бързо от очакваното в края на миналата годината въпреки серията мерки на властите в Пекин през последните месеци за повишаване на растежа - от по-високи разходи за инфраструктура до намаляване на данъците.

За цялата 2018-а година търговският излишък на Китай достигна 351 млрд. долара, като износът нарасна с 9,9%, отбелязвайки най-слабо силен растеж от 2011-а година насам, а вносът се повиши с 15,8 на сто. Солидното увеличение на експорта обаче се дължи на силно нарастване на износа преди да влязат в сила високите митнически тарифи, наложени от САЩ върху вноса на китайски стоки.

В същото време търговският излишък на Китай спрямо САЩ нарасна през миналата година до рекордните 323,32 млрд. долара от 275,81 млрд. долара през 2017-а година въпреки предприетата от Белия дом агресивна протекционистка търговска политика. Износът в посока САЩ се увеличи през 2018-а с 11,3%, докато вносът от Съединените щати нарасна с едва 0,7 на сто, посочи говорител на Генералната митническа администрация на страната. Само в рамките на декември китайският експорт за САЩ се понижи с 3,5% на годишна база, но вносът на американски стоки и услуги се сви с цели 35,8 на сто.

Декемврийските данни само подчертават неспособността на Белия дом да се справи, поне на този етап, с големия американски търговски дефицит спрямо Китай въпреки наложените от Вашингтон през миналата година мита за стотици милиарди долари върху вноса на китайски стоки.  САЩ заплашиха да предприемат допълнителни действия, ако Пекин не промени практиките си по редица въпроси - от индустриални субсидии до интелектуална собственост. Китай отвърна със собствени тарифи върху вноса на американски стоки.

Всички това само подчертава важността на стартиралите в началото на настоящата година нови преговори между САЩ и Китай както за търговските връзки между двете водещи световни икономики в бъдеще, така и върху представянето на глобалната търговия и икономика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна