Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с 1% след подновени притеснения относно забавянето на китайската икономика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник петролните фючърси се понижава с около 1%, след като шокиращото понижение на китайския внос и износ през декември поднови опасенията за продължаващо забавяне на втората по сила световна икономика и перспективите за отслабване на търсенето на важната енергийна суровина.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се понижават с 0,9% към и под 60 долара за барел, отстъпвайки от петъчния едномесечен връх около 62,25 долара за барел. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари пък се понижават с над 1% обратно към 51 долара за барел, след като и те нараснаха в края на предходната седмица до най-високо ниво от 7-и декември около 53,20 долара за барел.

С днешното си понижение петролните фючърси парират част от рязкото поскъпване през миналата седмица, когато петролът Брент поскъпна с 6%, а американският лек суров петрол - с близо 7,6 на сто. Това силно възходящо движение през предходната седмица обаче помогна на петролните фючърси да се измъкнат от т.нар. "мечи" пазар (пазар на трайно падащия цени), който се дефинира, когато съответните цени на даден финансов актив се понижават с поне 20% от неотдавнашни техни върхове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени