Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Кюстендил тръгва изложбата "140 години Търновска конституция"

2
Снимка: Кирил Фалин

Изложба, посветена на 140-годишнината от Учредителното народно събрание, приело Търновската конституция на 16 април 1879 г., беше открита в Кюстендил. Изложбата, инициатива на Народното събрание,  ще мине през всичките 28 областни центъра, на 8 февруари ще бъде открита в парламента, а на 23 април в  Държавна агенция „Архиви“. 

Изложбата от над 40 снимки и репродукции и богат текст към тях представя исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, потрети и документи за тяхната дейност, моменти от работата по изработването на Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват при откриването. 

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев каза:

"За нас е чест областната администрация да бъдем съорганизатори на тази изложба, защото в Учредителното събрание има представители от нашия регион. В протоколите четем имената на Иван Каранов, Григор Караманов, Димитър Ангелов, Стефан Гранитски, митрополит Иларион Ловчански, Атанас Хранов и други".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна