Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп вярва, че САЩ ще постигнат търговска сделка с Китай

Изказване на Доналд Тръмп пред репортери в градината на Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Доналд Тръмп прогнозира в понеделник, че Съединените щати ще постигнат споразумение с Китай за прекратяване на търговската война, заявявайки, че Пекин желае да преговаря и че самите преговори вървят добре, съобщава Ройтерс, цитирайки негови коментари пред репортери в Белия дом.

Тръмп също така обеща да увеличи митническите тарифи за китайския внос на стойност 200 милиарда долара на 2-ри март, ако Пекин не се справи с проблемите, свързани с кражбата на интелектуална собственост, с принудителните трансфери на технологии и не премахне другите нетарифни бариери пред чуждестранните компании, желаещи да правят бизнес в Китай.

Неговите коментари са факт, след като двете най-големи икономики в света проведоха разговори на средно ниво в Пекин през миналата седмица, а министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че най-високопоставеният китайски търговски преговарящ в лицето на вицепремиера Лю Хъ вероятно ще посети Вашингтон по-късно този месец.

Президентът на САЩ също така отрече обвиненията, че работи като "спящ агент" на Русия и отхвърли възможността да одобри предложението на републикански законодател за прекратяване на рекордното в американската история принудително спиране на дейността на част от федералното правителство.

Доналд Тръмп заяви пред репортери преди да отпътува за Ню Орлиънс, че "никога не съм работил за Русия“. Той също така определи като "позор", че е дори е бил попитан за подoбно нещо. Повод за това даде информация на "Ню Йорк Таймс", че ФБР е започнало разследване дали Тръмп тайно работи от името на Русия, след като уволни бившия директор на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми. Според Тръмп тези, които са започнали разследването, са "мръсни ченгета", а самите твърденията са "голяма измислица".

Американският президент отрече и разкритието на "Вашингтон пост", че е скрил подробности от срещите си един на един с руския президент Владимир Путин, отбелязвайки, че е имал подобни срещи без присъствието на преводач и с китайския лидер Си Цзинпин и с японския премиер Шиндзо Абе.

Доналд Тръмп отхвърли и идеята на сенатор Линдзи Греъм, републиканка от Южна Каролина, да се поднови нормалната работа на федералното правителството, докато се обсъжда какво да се прави по отношение на защитата на границите. "Не ме интересува това предложение, иска да реша проблема, а не искам просто той да се отлага", посочи той пред репортери в Белия дом.

Президентът на САЩ също така поля със студен душ идеята, че може да въведе извънредно положение, за да може да финансира изграждането на гранична стена с Мексико, заобикаляйки Конгреса. "Не искам да въвеждам извънредно положение", посочи той, преди обаче да добави, че има "абсолютното законно право да го направи".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна