Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон прикани французите към масово участие в националните дебати по икономически и социални въпроси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон прикани французите да участват масово в тримесечните национални дебати по икономически и социални въпроси, с надеждата да успокои гнева, който владее страната от два месеца. Ден преди началото на допитванията обществените реакции са по-скоро скептични. 

Двама министри ще координират от утре националните дебати, с които френският президент Макрон се надява да уталожи бунта на "жълтите жилетки". До края на деня премиерът Едуар Филип трябва да изложи рамката на допитванията. 

"Дебатите не са нито избори, нито референдум" подчерта президентът Макрон в писмото си до нацията, в което изложи над 30 въпроса по няколко направления. Той постави обаче и червени линии като оспорвания данък богатство, заявявайки, че няма да се откаже от реформистката си програма, с която е избран. 

През трите предстоящи месеца Макрон ще предприеме обиколка из страната и срещи с местните власти. Въпреки че президентът призова към доверие, критичните реакции се изляха още в протеста миналата събота и в изявленията сред "жълтите жилетки", че истинският дебат се води на улицата.

Според проучванията повечето французи са скептични относно независимостта и прозрачността на дебатите, като най-често критикуват привилегиите на властимащите и данъчните измами на големите предприятия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна