Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темата за изтребителите Ф-16 влиза за обсъждане в две комисии в парламента

Снимка: БГНЕС

Комисията по отбрана и бюджетната комисия ще обсъдят предложението на кабинета за започване на преговори със САЩ за придобиване на изтребители Ф-16.

Заради част от документите, които са секретни, дебатите и в двете комисии ще бъдат закрити. Очаква се членовете им да подкрепят решението, за да може до края на седмицата то да бъде прието и от парламента. 

След като стана ясна препоръката за разговори с американската страна, беше обяснено, че парламентът трябва да определи различен от записания срок за доставка - по дълъг от две години. Въпросът със сумата и схемата на плащане също ще се изяснява. Като в коментари беше намекнато, че промяната се прави заради това, че американската оферта надвишава параметрите от 1,8 милиарда лева.

Заради това от БСП казаха, че няма да подкрепят предложението. А Красимир Каракачанов обясни, че е разговарял с „Атака“ и НФСБ за подкрепа. Преди Нова година обаче Валери Симеонов поиска спиране на процедурата и обявяване на нова. От „Атака“ изразиха мнението, че 8 изтребителя няма да повишат боеспособността на българската армия толкова, колкото ако парите бъдат дадени за оборудването и въоръжаването на старите. От „Воля“ също каза, че не биха подкрепил сделката. От ДПС обявиха, че решението ще е в посока засилване на евроатлантизма.

Комисията по правни въпроси ще проведе ново обсъждане на промените в Наказателния кодекс, върху които президентът Румен Радев наложи вето. Държавният глава изрази несъгласие с възможността за отлагане до 48 часа на уведомяването при задържане на лице. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!