Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕП ще обсъдят приоритетите на Румънско европредседателство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евродепутатите в Страсбург ще обсъдят приоритетите на започналото от 1 януари Румънско председателство на Съвета на Европейския съюз. Програмата на Букурещ ще бъде представена от премиера Виорика Дънчила, в присъствието председателите на Европейския парламент и Европейската комисия Антонио Таяни и Жан-Клод Юнкер.

Румъния започва своето евролидерство с амбициозни цели на фона на разклатено политическо доверие, спорадични антиправителствени протести и нисък кредит на доверие от Брюксел.

Трите големи събития, които ще се случат в рамките на Румънското председателство са напускането на Великобритания, предвидено за 29 март, европейските избори в края на май и натоварената с много очаквания среща на върха на евролидерите в румънския град Сибиу на 9 май.

Преди Букурещ да представи своето еврошефство, в пленарната зала в Страсбург Австрия ще отчете резултатите от своите шест месеца, начело на Съюза. В дебата по оценката на постиженията ще участва австрийският канцлер Себастиан Курц. 

Евродепутатите ще обсъдят и застоя в реформата на политиката на Европейския съюз в областта на убежището и миграцията. Акцент в дебатите ще бъде липсата на напредък по промените в Дъблинския регламент, който определя коя държава е отговорна за мястото на убежище. 

След като спорните въпроси не намериха решение в рамките на Австрийското председателство, водеща роля в търсенето на консенсусен механизъм за справяне с мигрантските потоци пое Букурещ. Сегашните правила поставят под огромна тежест държавите, които са входни точки на Европа - Италия и Гърция. В търсене на компромис преди изборите през май, в края на миналата година Европейската комисия предложи нови мерки за преодоляване на застоя по ключовата реформа. Въпреки че Европарламентът има консенсусна позиция от 2017-а година заради категоричния отказ на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, да подкрепят промените, преговорите на Европейския съвет с евродепутатите на практика са блокирани. Надеждите са, че през януари ще се стигне до пробив по спорния регламент.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна