Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

5
Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА.

Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга „Спрете омразата“. Подобни протести имаше и на други места.

Адамович бе наръган с нож на благотворително събитие в неделя вечерта, а по-късно почина в болница. Задържаният за убийството 27-годишен мъж твърди, че е извършил атаката с нож като  отмъщение към партията „Гражданска платформа“, която сега е в опозиция, защото по време на управлението й е бил „несправедливо“ обвинен и осъден.

Полският президент Анджей Дуда изрази съболезнования за гибелта на Адамович.

„Враждебността и насилието донесоха трагични последствия и болка. Не можем да се примирим с това“, написа Дуда в Туитър, като добави, че е солидарен „в болката и молитвата с неговите близки, приятели, с всички хора с добра воля“.

Лидерът на управляващата в Полша партия Ярослав  Качински изрази „дълбока болка“ от смъртта на опозиционния кмет на Гданск. „Солидарен съм със семейството (на Адамович) и искам да изразя дълбоко съжаление за смъртта на вашия съпруг, баща и брат“, каза от негово име говорителка на партията „Право и справедливост“.

Председателят на Европейския съвет и бивш полски премиер Доналд Туск също осъди убийството и каза, че ще присъства на погребението на кмета на Гданск. Той се присъедини към хората, излезли по улиците на Гданск, за да изразят своята скръб за смъртта на Адамович, посочва Асошиейтед прес.

Бившият полски президент Лех Валенса обвини политиката за смъртоносното нападение срещу Адамович. Валенса, който е от Гданск и основа там профсъюза „Солидарност“ през 80-те години на 20 век, присъства на църковна служба и обществено събиране в памет на убития кмет.

Адамович (53 г.) бе многократно наръган с нож от 27-годишен нападател на сцената пред стотици хора по време на благотворителен концерт. Убиецът, идентифициран като Стефан В., успял да проникне до сцената, използвайки журналистическа карта.

Той е криминално проявен, неотдавна излязъл от затвора, където е излежал 5-годишна присъда за банков обир. Задържан бе от охраната веднага след престъплението, а после бе предаден на полицията.

Адамович бе избиран няколко пъти за кмет от тази партия, чийто член бе до 2015 г., но последния път се кандидатира като независим.

Варшавската полиция заяви, че е задържала 72-годишен мъж, заплашил със смърт президента Дуда, отбелязва ТАСС. Мъжът се обадил по телефона на център за спешни случаи и казал: „Умря Адамович, а утре може да умре Анджей Дуда“.

След като полицията установила телефона и адреса, от който е било направено обаждането, мъжът бил задържан. Случаят е отнесен до прокуратурата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия