Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убити на протестите срещу поскъпването на горивата в Зимбабве

Хора бягат на фона на подпалена барикада в Хараре при дъжд на протеста срещу поскъпване на горивата
Снимка: Ройтерс

Няколко души бяха убити, а около 200 - арестувани, при протести в Зимбабве, заяви правителството, което през уикенда повиши цените на горивата в опит да овладее най-тежката икономическа криза в страната от десетилетие, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Полицията използва в понеделник сълзотворен газ в столицата Хараре и втория по големина град Булавайо, където демонстранти блокираха пътища, палиха гуми и пееха песни против президента Емерсън Мнангагва, който увеличи над два пъти цените на горивата с надеждата да намали недостига на валута.

От неделя цената на бензина се повиши от $1,24 за литър на $3,31 (2,89 евро), а дизелът - от $1,36 за литър на $3,11.

Държавният министър по сигурността Оуен Нкубе каза, че няколко човека са загинали при протестите, ранени са полицаи и цивилни и са нанесени имуществени щети. Той обвини за размириците главната опозиционна партия и организации за политически права.

Форумът за човешки права - обединение на местни групи - каза, че е получил съобщения за петима души, получили огнестрелни рани.

Опозиционната партия Движение за демократични промени заяви, че централата ѝ в Хараре е била подпалена снощи, но огънят е изгасен. Тя не каза кой стои зад нападението.

Властите искат да избегнат повторение на насилието след изборите през лятото на 2018 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени