Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Превозвачите искат среща с Агенция "Митници" заради новата система за вноса

Снимка: БГНЕС

Седмица, след като новата система за внос на Агенция "Митници" беше въведена с фалстарт,  "Хоризонт" провери дали проблемите са отстранени. 

Промените в предишната система, за която търговците твърдят, че е работила безупречно, се наложиха заради европейските изисквания.  Бизнесът вече трябва да оповестява много повече данни и то изцяло по електронен път. Това затруднява част от компаниите, които твърдят, че все още софтуерът не функционира гладко и се появяват грешки. 

Всеки ден забавяне на доставките заради проблемите в системата носи загуби за транспортния сектор, съобщи за "Хоризонт" председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев. Транспортният бранш ще настоява за среща с представители на Агенция "Митници". 

Явор Панталеев от Националното сдружение на българските спедитори обясни, че вече системата функционира нормално, с изключение на един модул:

"Понякога не работи модулът "Митнически задължения", който изчислява дължимите мита, ДДС и други държавни вземания от икономическите оператори".

Забавянето в работата е било причина камиони и кораби да изчакват, за да бъдат обработени митнически, но проблемът е отстранен.

Ръководителят на ИТ-звеното в Агенция "Митници" Кольо Колев обясни, че проблемите са дошли заради недобрата подготовка на компаниите. Всички са информирани от април за смяната на системата, а от ноември софтуерът е бил достъпен за тестове, увери Колев. 

Старши митнически инспектор Николай Рангелов, който работи в митническо бюро "София-Запад" е категоричен, че проблемите вече са отстранени, а обработката зависи от стоките, които камионите превозват. 

Подробности можете да чуете в репортажа на Марта Младенова - от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!