Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Войнов: Всички сценарии водят към втори референдум във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-вероятно сделката на Тереза Мей за Брекзит ще бъде отхвърлена от британския парламент, прогнозира пред БНР икономическият анализатор Юлиан Войнов. 

Ако сделката бъде отхвърлена, е много вероятно да се замрази настоящата ситуация и да се търсят други варианти, които включват избори, втори референдум, оттегляне на страната едностранно от ЕС и пълна отмяна на Брекзит, изказа мнение той в предаването "Преди всички". Според него всички сценарии, които съществуват в момента, водят в някакъв момент до втори референдум.

Войнов смята, че Ирландски резервен план е основната спирачка парламентът да подкрепи сделката на Мей. Той бе категоричен, че предоговаряне на сделката няма да има. Анализаторът очерта сценариите от тук нататък:

„Вече е почти ясно, че след днешното гласуване, вероятно Лейбъристката партия ще поиска вот на недоверие на правителството. Все още не е ясно дали ще го спечелят. При всички случаи обаче се тръгва към парламентарни проблеми. Юлиан ВойновДори и да спечели този вот, следват избори. Дори да приемем, че лейбъристите дойдат на власт и успеят да сформират правителство, те ще бъдат изправени пред същата ситуация, каквато са в момента“.

Всички сценарии в икономическа насока показват, че загубата на Великобритания при напускане на ЕС ще бъде много сериозна, подчерта анализаторът. По думите му, в дългосрочен план се стига до загуба на БВП от порядъка на 8%. Това е между 1000 и 2000 паунда на година на човек от населението, изчисли Войнов и добави, че излизането без сделка е най-неблагоприятният вариант. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна