Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба надежда за обезлюдяващия се район е туризмът - заради близостта на Белоградчишките скали

В сняг и пек кметски наместник снове пеша между две села

Тина Ангелова се грижи за жителите на селата Дъбравка и Граничак

Тина Ангелова
Снимка: Радио Видин

Тина Ангелова живее в белоградчишкото село Граничак и освен на това село, е кметски наместник и на съседното – Дъбравка. Обществен транспорт между двете населени места няма. Затова ежедневно Тина изминава трикилометровото разстояние между двете села.
 

"Минавам по черен път между двете села Дъбравка и Граничак. При всякакви условия. Тръгваш  и пътуваш. Сняг, студ. Като тръгнеш през зимата чакали, лисици, вълци, дири на вълци. Въпреки това пътуваме."

Тина Ангелова вярва, че работата на кметския наместник не е на бюро в кабинет, а близо до проблемите на местните жители. "Харесва ми да съм сред хората, с каквото мога да съм им полезна и да им помагам. Това, може би, и мен ме крепи като човек. 18-та година вече откакто съм в това село. Половината от трудовия ми стаж е минал тук, на работа, сред хората. И смятам, че човек, който си харесва, обича професията, работата, той трябва да се отдава изцяло за хората."

Затова често, минавайки през селото, се спира да поговори с всекиго. „И те просто са свикнали. Има хора, които, като не отида тази седмица, другия път казват: „Ти защо не идва миналата седмица?“

Пътят към село ГраничакПо-малко от 50 са обитателите на Дъбравка, а в Граничак живеят едва 8 души. И в двете села преобладават възрастните хора, повечето от тях са останали сами. Само преди 20 години в Дъбравка живеели над 300 души. 

"Кметицата е номер 1. Постоянно връзки с нея имаме. Справя се, бори се. Кметът помага много, няма грешка кметът. Носи пенсия, когато трябва, носи всичко", разказват жители на двете села.

С общи усилия са успели да изградят параклис в село Дъбравка.  Тина Ангелова не губи надежда в селото да има и магазин. Две фирми доставят хляб. Идва и храна от социален патронаж.

Микробус че минава три пъти седмично. Няма много пътуващи, но заради близостта с града има интерес към къщи в селата за вилни имоти. „И това е добре, че малко от малко ще се освежи селото с млади хора. Имаме хора сега – те си пътуват сутрин, десет минути и са в града, а си живеят тук“, разказва кметският наместник.

Заради близостта до Белоградчик е изградена и първата къща за гости.

„Народен представител – представлява народа… И аз съм от тоя народ. Никога не са минавали тука. Срамуват ли се? Представителят не трябва да мисли за неговия джоб, а трябва да мисли за простолюдието тука, по селата.  Без нас няма да има парламент“, споделя местен жител пред „Хоризонт“. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени