Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай ще намали данъците и ще запази валутата си стабилна, за да компенсира икономическото забавянето

Висши китайски икономически служители заявиха във вторник, че Пекин ще съкрати данъците, ще увеличи разходите и ще помогнат за разрешаването на проблемите с финансирането на частни и на малки предприятия, за да помогне да се противодейства на най-сериозното забавяне на икономическия растеж след края на световната финансова криза, съобщава агенция MarketWatch.

Официалните представители посочиха, че китайските власти ще запазят стабилната си парична политика, но ще проявят и гъвкавост.

Заместник-управителят на Китайската народна банка централната банка Чжу Хъсин посочи, че централната банка е уверена, че може да запази стабилна стойността на китайския юан. "Нашият режим на валутен курс е плаващ, базиран на пазарното търсене и предлагане. Ние имаме доверие в нашата икономика и нашите валутни резерви", отбеляза той.

Втората по големина икономика в света ще се стреми да постигне "добър старт" през първото тримесечие, пък се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи (NDRC), като се посочва, че правителството е готово да се противопостави на нарастващия натиск. Служители на централната банка и финансовото министерство дадоха подобни уверения, съобщава Ройтерс.

Лян Вейлян, заместник-ръководител на Агенцията за икономическо планиране в Китай, заяви, че китайските управляващи търсят пътища за ускоряване на големите инфраструктурни проекти в бюджета на централното правителство през първото тримесечие, така че повечето от тях да могат да стартират по-рано през годината. Правителството обаче няма да прибегне до прекалено силни стимули, допълни той.

Министерството на финансите пък ще поиска от местните правителства да ускорят емитирането на облигации, за да улеснят изграждането на публични проекти, отбеляза Сюй Хунцай, помощник-финансов министър. Той също така обеща да бъде намалена данъчната тежест за малките предприятия и домакинствата, за да подпомогне стабилизирането на заетостта и да стимулира потреблението.

Някои анализатори смятат, че Китай би могъл да предостави 2 трилиона юана (около 296 милиарда долара) намаления на данъци и такси и да позволи на местните власти да емитират още 2 трилиона юана в специални облигации, използвани предимно за финансиране на ключови проекти.

Цялата тази серия от мерки е факт, след като китайският износ и внос се понижиха изненадващо през миналия месец, подчертавайки ясно негативните последиците от търговската война със САЩ и продължаващото отслабване на растежа на втората по сила световна икономика.

Премиерът Ли Къцян заяви в понеделник на пленум на кабинета, че икономиката е изправена пред засилващ се натиск за понижаване и че властите в Пекин ще работят по-усилено, за да гарантират, че икономическият растеж ще остане в разумни граници.

Според източници на агенция Ройтерс от миналата седмица, Пекин планира да намали целите си за икономическия растеж през настоящата година до диапазона между 6,0% и 6,5% след експанзия с 6,6% през 2018-а година, която се оказа най-слабата от 28 години насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени