Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на "Хуавей" отхвърли обвиненията за шпионаж на компанията в полза на Китай и определи Тръмп като "велик президент"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei Technologies Co. Жън Джънфей заяви, че неговата компания никога не е шпионирала и не би шпионирала в полза на китайското правителство, съобщава "Уолстрийт джърнъл", визирайки неговата рядка публична поява след ареста на дъщеря му в Канада в края на миналата година.

"Нито един закон не изисква от някоя компания в Китай да инсталира задължителни "задни вратички". Аз лично никога няма да навредя на интересите на клиентите ми, като аз и моята компания не бихме отговорим на такива искания", посочи във вторник основателят на китайския технологичния гигант.

Г-н Жън обаче не каза какво точно ще направи, за да се противопостави на такива искания. "Уолстрийт джърнъл" напомня, че всички компании, които извършват бизнес в Китай, са задължени по закон да предадат данни за своите клиенти на правителството в случаи, които засягат националната сигурност. А в Китай заплахите за национална сигурност са широко дефинирани и могат да включват дори изказвания, критикуващи управляващата Комунистическата партия.

Жън Джънфей също така посочи, че не се е срещнал с дъщеря си - финансовият директор на Huawei Мън Ванчжоу, но е оптимист, че справедливост ще надделее. Г-жа Мън беше арестуван на 1-ви декември във Ванкувър, Канада, по искане на американски власти, които я обвиняват, че е нарушавала наложените от САЩ санкции спрямо Иран. Тя отрича обвиненията.

Преди дни властите в Полша пък задържаха и обвиниха местния директор по продажбите на Huawei Technologies Co., който е китайски гражданин, за осъществяване на шпионаж на високо равнище в полза на Китай.

74-годишният основател на Huawei, бивш армейски инженер, също така похвали Доналд Тръмп, определяйки го като "велик президент" на САЩ и продължава да поддържа тезата, че компанията "Хуавей" е собственост на нейните служителите.

От доста време насам САЩ изразяват загриженост относно връзките на Huawei с китайската държава и че телекомуникационното оборудване на компанията може да се използва от Пекин за шпиониране. Това накара Вашингтон да подеме кампания, целяща да накара американските съюзници зад граница да спрат да използват оборудване, произведено от китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies Co.

В тази връзка президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля изпълнителна заповед през новата година с която да обяви национална извънредна ситуация, налагайки по този начин забрана на американските компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от китайските Huawei и ZTE, съобщиха преди време за Ройтерс неназовани източници, запознати със ситуацията.

Няколко страни, включително Австралия и Япония, забраниха използването на технологичното оборудване на Huawei и ZTE 5G. Еврокомисарят за единния цифров пазар Андрус Ансип също изрази "притеснение" относно китайския технологичен гигант Huawei.

През изминалия уикенд пък полският министър на вътрешните работи Йоахим Бруджински пък призова Европейският съюз и НАТО трябва да работят по съвместна позиция дали да бъде изключен от техните пазари китайският производител на високотехнологично оборудване “Хуавей“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна