Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти поискаха отлагане на старта на нови електронни системи

Снимка: БГНЕС

През февруари у нас трябва да заработят две нови специализирани елекронни системи - за контрол на паралелния износ на лекарства от позитивния лекарствен списък и за верификация на лекарствата, чиято цел е да не допуска фалшиви медикаменти на пазара. На дискусия днес фармацевти и собственици на аптеки обявиха, че не са готови да работят по новите правила и поискаха стартът на системата да бъде отложен.

Оказва се, че едва половината от всичките около 4300 регистрирани аптеки у нас разполагат с аптечен софтуер, адаптиран към изискванията на Здравната каса. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви:

"Тази директива много напомня на директивата в транспортния бранш, която породи големи брожения сред хората, които се занимават с този бизнес. Очевидно има проблем в Европейкия съюз и той се нарича лобизъм".

Верификацията ще струва на аптеките 33 милиона лева само за първата година и по още 28 млн. лева за всяка следваща, твърдят фармацевти. А Антон Вълев от Национална аптечна камара попита:

"Защо Министерството на здравеопазването не взе по някоя от оперативните програми да изгради цялостната система за аптечната система. И за тия 2000 и колко аптеки, които нямат никакъв софтуер, и за обучението на тези хора, които не знаят как се работи с този софтуер".

Ако новите правила влязат в сила, ще има сътресения на аптечния пазар и фалити на малки аптеки, предупредиха фармацевтите и настояха внедряването на новите електронни системи да бъде отложено.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна